Litvanija omogućava prolaz ruske robe do Kaljingrada 1Foto: Pixabay/Peggy_Marco

Litvanija će poštovati stav Evropske komisije i omogućiće tranzit sankcionisane ruske robe železnicom preko svoje teritorije do Kalinjingradske oblasti, enklave odsečene od matične Rusije, saopštilo je litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo u saopštenju takođe navodi da su dosadašnja trgovinska pravila, prema kojima je prevoz robe pod sankcijama bio blokiran, „bila prihvatljivija“, prenosi Hina.

Litvanija smatra da pravila o tranzitu do Kalinjingrada mogu stvoriti „neopravdani utisak da transatlantska zajednica ublažava poziciju prema Rusiji“.

Evropska komisija je ocenila da ne bi trebalo da postojati „bilo kakva zabrana“ za tranzit robe železnicom između ruske enklave Kalinjingrad i ostatka Rusije, uz izuzetak vojne opreme, pozivajući istovremeno na „ciljane kontrole“.

Evropske smernice potvrđuju da drumski tranzit ruskih prevoznika robe pod sankcijama nije dozvoljen, ali da ne postoji nikakva zabrana za železnički transport, pojasnila je Komisija u današnjem saopštenju.

Kalinjingradska oblast, koja se graniči s Litvanijom i Poljskom, zavisi od drumskog i železničkog prevoza većine roba kroz Litvaniju, a odsečena je od matične Rusije 17. juna zbog sankcija koje je uvela Evropska unija, od kojih je izuzeta roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i roba od vitalne važnosti, poput hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.