Da li će Srbija izbeći da se usaglasi i sa devetim paketom sankcija EU Rusiji? 1Foto: AP Photo/LIBKOS

Evropska unija usvaja deveti po redu paket sankcija Rusiji, od početka rata u Ukrajini Međutim, s obzirom na to da se Srbija nije saglasila ni sa jednim paketom do sada, neće ni sa ovim. Prosto, to je odluka vlasti u Srbiji – kaže za Danas Nemanja Štiplija, glavni urednik European Western Balkans.

Evropska unija, međutim, dodaje on, i dalje traži od Srbije postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom.

Komisija namerava da u okviru devetog paketa sankcija protiv Rusije predloži zabranu novih ulaganja u ruski rudarski sektor, piše britanski list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore, izvestili su danas beogradski mediji.

Prema pisanju lista, paket takođe uključuje zabranu transakcija sa još tri ruske banke.

Drugi elementi nacrta novog paketa sankcija EU protiv Rusije uključuju zabranu emitovanja četiri ruska kanala, kontrolu izvoza robe dvostruke namene u vrednosti većoj od 2,3 milijarde evra, kao i zabranu poslovanja sa ruskim marketinškim kompanijama i kompanijama za istraživanje tržišta, piše „Fajnenšel tajms“.

Da li će Srbija izbeći da se usaglasi i sa devetim paketom sankcija EU Rusiji? 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Prema rečima Nemanje Štiplije, ekspertska zajednica misli da bi Srbija trebalo da izabere šta bi mogla da od sankcija primeni na Rusiju, jer je očigledno da postoje elementi koji nisu na štetu Srbije, pa bi mogli da budu usvojeni.

– Reč je o onim delovima sankcija koji, prema stavovima te ekspertske zajednice ne bi naškodili Srbiji u odnosu prema Ruskoj Federaciji – kaže naš sagovornik.

S druge strane, dodaje on, interesi Srbije u vezi sa energetskom politikom, kao i principijelna podrška Rusije po pitanju Kosova su i dalje na prvom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari