Loazo: Pariz se ne protivi izručenju optuženih koje traži Rim 1Foto: EPA/ STEPHANE_DE_SAKUTIN_POOL

Ministarka je u intervjuu pariskom listu Mond rekla da se protivi meri koju je nekada uveo socijalistički predsednik Fransoa Miteran koji je vladao od 1981. do 1995.

Miteran se protivio da odbegli italijanski ekstremni levičari budu izručeni Italiji. Bivši francuski predsednik je tu meru primenio kada je 1981. godine iz italijanskog zatvora u Francusku pobegao nekadašnji italijanski radikalni levičar Čezare Batisti.

„Pravosudni organi su ti koji zajedno rade i donose odluke od slučaja od slučaja. Nema razloga se protivimo eventualnom izručenju“, rekla je Natali Loazo.

„Ne izjašnjavam se o pitanju pravosuđa. Ako pravosuđe neke strane zemlje koja poštuje vladavinu prava i traži izručenje nekoga ko je počinio krivična dela, onda sudije treba da odlučuju o tome“, dodala je ona.

Italijanske vlasti su početkom godine saopštile da je 30 osoba osuđeno za terorizam pobeglo u inostranstvo i dodale da žele da im te osobe budu izručene kako bi izdržale izrečene zatvorske kazne.

To se desilo sa Batistijem koji je posle 37 godina bekstva 14. januara iz Južne Amerike izručen Italiji i odmah po dolasku na aerodrom odveden u zatvor.

Izjava francuske ministarke dolazi nakon što se prošle nedelje francuski ambasador u Italiji Kristijan Mase vratio u Rim.

Mase vraćen je 7. februara u Pariz na konsultacije posle nekoliko kritika koje su potpredsednici italijanske vlade Luiđi di Majo i Mateo Salvini uputili na račun politike francuskog predsednika Emanuela Makrona. U međuvremenu su dve zemlje rešile diplomatske tenzije.