Lovac na Bin Ladena istražuje „havanski sindrom“ 1foto EPA-EFE/DENNIS BRACK / POOL

Pošto je oko sto službenika CIA i još toliko američkih zvaničnika obolelo od misterioznog „havanskog sindroma“, direktor CIA Vilijam Barns zadužio je višeg oficira koji je imao glavnu ulogu u lovu na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom.

Barns je za vođu tima lično izabrao istaknutog službenika agencije, koji je veteran antiterorističkih i operacija za suzbijanje narkotika i čije se ime drži u tajnosti.

Američki zvaničnici, koji su zatražili da ostanu anonimni, za Vašington post su izjavili da činjenica da je Barns izabrao baš čoveka koji je predvodio operacije u cilju pronalaska i ubijanja Bin Ladena, što CIA smatra jednim od svojih istorijskih uspeha, ukazuje na to koliko je po šefu agencije veliki značaj i hitnost pronalaženja uzroka ove bolesti, koja izaziva glavobolje, vrtoglavicu, gubitak sluha i oštećenja mozga, što je u nekim slučajevima dovelo do prevremenog povlačenja agenata.

“Direktor Barns je lično u kontaktu sa osobljem koje je pogođeno ovim zdravstvenim problemima i duboko je posvećen njihovom zbrinjavanju i utvrđivanju uzroka bolesti”, rekao je jedan portparol CIA.
Barns se sastao sa nekoliko agenata koji pate od simptoma ovog sindroma i rekao im da je njihovo zbrinjavanje prioritet.

On je posetio i Nacionalni vojnomedicinski centar Volter Rid, gde neki od obolelih dobijaju specijalni medicinski tretman pošto su im dijagnostifikovana oštećenja mozga.

Agencija za sada nije došla do čvrstih zaključaka šta, ili moguće je ko, stoji iza bolesti koja je nazvana “havanski sindrom” zbog toga što su prvi simptomi zabeleženi kod diplomata u američkoj ambasadi u Havani 2016. godine.

Stejt department je prošle nedelje saopštio da istražuje pritužbe ne slične simptome koje su nedavno prijavili američki zvaničnici u Beču.

“Jasno je da je direktor Barns postavio ovo pitanje za glavni prioritet, što je ogromna promena u odnosu na prethodno rukovodstvo”, rekao je za Vašington post Mark Polimeropulos, bivši viši agent CIA koji je morao da se povuče iz službe pošto je patio od simptoma „havanskog sindroma“ nakon putovanja u Moskvu 2017, kada je učestvovao u tajnim operacijama u Rusiji.

Neki od sadašnjih i bivših zvaničnika smatraju da postoji velika mogućnost da je Rusija povezana sa izazivanjem bolesti i njenih simptoma, iako dosadašnjima istraživanjima nisu definitivno identifikovani uzroci.

Ruska vlada poriče bilo kakvu umešanost. Oni koji smatraju da je Rusija odgovorna spekulišu da je bolest možda izazvana nekom vrstom tehnologije, kao što su mikrotalasi ili drugi oblici usmerene energije.

Oni priznaju da je ove tvrdnje neophodno dokazati naučnim podacima, ali ističu i da postoje jaki posredni dokazi, kao što je onaj da su se neki od agenata razboleli dok su bili u Rusiji i to što su ruske obaveštajne službe, naročito GRU, bile povezane sa drugim, često agresivnim, napadima na američke agente u toj zemlji.