„Ludak ili genije“ na čelu Argentine 1foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Hoće da uvede dolar, državu naziva „zločinom“, a sebe anarho-kapitalistom. Novi predsednik Argentine Havijer Milei obećava da će zemlju izbaviti iz krize, ali u to nisu svi ubeđeni.

Na kraju ni Tejlor Svift nije mogla da spreči njegovu pobedu. Američka pop zvezda nedavno je tri puta nastupila u Buenos Airesu, a njeni argentinski obožavaoci pokrenuli su veliku kampanju pod motom „Sviftisi ne glasaju za Mileija“.

Mladi, posebno devojke, na društvenim mrežama su kao mantru ponavljali kako se Svift pozicionirala naspram Donalda Trampa izjavom: „Moramo biti na pravoj strani istorije.“

Sada bivši, a možda i budući predsednik SAD bio je jedan od prvih koji je čestitao Havijeru Mileiju (53) nakon pobede protiv Serhija Mase u drugom krugu predsedničkih izbora: „Jako sam ponosan na tebe. Preokrenućeš svoju zemlju i stvarno učiniti Argentinu ponovno velikom!“

Ipak samozvani anarho-kapitalista ne želi da se zadovolji jednom pobedom kojom najavljuje „kraj propadanja Argentine“ i to da će zemlju opet učiniti „svetskom silom“ i „modelom slobode“.

„El loco“ (Ludak), kako je bio njegov nadimak u mladosti, stiže s motornom testerom koju je dugo koristio u predizbornoj kampanji kao simbol da će Argentinu podvrgnuti neoliberalnoj šok-terapiji. Zemlja zbilja ekonomski propada sa inflacijom od više od 140 odsto i 44 milijarde dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Milei želi da uvede američki dolar kao sredstvo plaćanja umesto argentinskog pezosa koji je opisao kao „izmet političke klase“. Želi da ukine centralnu banku, čiji model od stiropora njegove pristalice sa sve većim zadovoljstvom dižu u vazduh.

A državu, u njegovim očima „zločinačku organizaciju“, želi da svede na minimum sa samo osam ministarstava umesto osamnaest. Najavljuje radikalno rezanje javne potrošnje.

Argentinci umorni od ekonomske krize

Politički autsajder, kojeg gotovo niko u Argentini nije znao do pre dve godine, pogodio je žicu 35 miliona birača s pravom glasa i pobedio u 23 od 26 pokrajina protiv sadašnjeg ministra privrede Serhija Mase. Više nego ubedljiva.

To što je u TV duelu pre izbora bio beznadežno inferioran u odnosu na Masu više nije bilo važno, naprotiv. To je podstaklo mnoge njegove birače.

Preveliki je bio bes protiv vladajuće peronističke stranke, koja je vladala poslednjih 16 od 20 godina i nije uspela da zaustavi ekonomski pad. Milei je otvoreno kritikovao „parazitsku beskorisnu kastu“ koja se isticala koupcionaškim skandalima.

Beznađe je preveliko u zemlji koja je nakon Drugog svetskog rata bila jedna od deset najbogatijih nacija sveta, a u kojoj danas 40 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Drugi krug izbora bio je pre svega izraz protesta. Posebno među mlađim muškarcima koji znaju samo za krizna vremena, Milei, bivši pevač jednog tribute benda Roling Stonsa, cenjen je poput pop zvezde.

Slično kao Žair Bolsonaro u Brazilu, uspešno se oslonio na kampanju na društvenim mrežama kojom je dirigovala njegova sestra Karina koja je pre dve godine čitala iz tarot karata i prodavala kolače na Instagramu.

Oslonio se na maksimalne podele u zemlji koju spajaju samo Lionel Mesi i argentinska fudbalska reprezentacija, prvak sveta.

Relativizacija vojne diktature

Podela će se verovatno pojačati, budući da Milei planira da vrati društveno-političku situaciju u Argentini decenijama unazad. On poziva na strogu zabranu pobačaja, klimatske promene smatra „socijalističkom laži“ i čak je pominjao slobodan pristup vatrenom oružju, od čega je odustao neposredno pre drugog kruga izbora.

Iznad svega, budući predsednik Argentine sumnja u brojku od 30.000 ljudi koji su nestali tokom argentinske vojne diktature.

Njegova potpredsednička kandidatkinja Viktorija Viljaruel stalno govori o samo 8.751 žrtvi i svojoj teoriji o „dva vraga“ – drugi „vrag“ je po njoj levičarski terorizam.

Prostor od 17 hektara na kojem je spomen-obeležje žrtvama najvećeg centra za mučenje tog vremena, koji je proglašen svetskom baštinom, trebalo bi bolje iskoristiti za izgradnju škola koje su Argentini potrebne, smatra ona.

Reakcije u južnoameričkim zemljama na Mileijevu pobedu pokazatelj su da bi se Argentina mogla da bude izolovana.

Zabrinutost ne samo u Južnoj Americi

Brazilski predsednik Lula, kojeg je Milei tokom kampanje vređao nazivajući ga „komunistom“, čestitao je u skladu sa obavezom, ali nije spomenuo ime pobednika. Levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro opisao je pobedu „ekstremne desnice“ u Argentini kao „tužnu za Latinsku Ameriku“.

I južnoamerički ekonomski savez Merkosur, koji uključuje Argentinu i Brazil te Paragvaj i Urugvaj, nema mnogo razloga za radost jer je Milei najavio da će Argentina ići „sopstvenim putem“.

Nemačka i EU će pažljivo pratiti razvoj situacije u Argentini. Decenijama planirani sporazum o slobodnoj trgovini između Merkosura i EU teško će biti sklopljen ako Milei ostane pri svome.

Međutim, čovek koji je čak papu nazvao „ušljivim levičarem“ da bi se kasnije izvinio svom sunarodniku u Rimu, suočava se s brojnim političkim preprekama za svoj radikalni program.

Centralna banka jednostavno nema američkih dolara za njegovo uvođenje, tradicionalno jaki sindikati će na planove štednje odgovoriti štrajkovima, a s manje od dvadeset odsto u Donjem domu i nešto više od deset odsto među senatorima, niti jedan predsednik nije imao tako malu podršku u parlamentu u poslednjih četrdeset godina.

I tako je već upitno kako će Havijer Milei ući u argentinsku istoriju. „Znate li koja je razlika između genija i ludaka?“, pitao je nedavno. I odmah odgovorio: „Uspeh“, prenosi DW.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari