Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Lukašenko, koji je početkom godine nedelju dana proveo da uskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je danas na sednici vlade da se Belorusija zalaže za odnose sa NATO „na bazi uzajamnog poštovanja koje bi doprinelo jačanju bezbednosti zemlje“.

Predsednik Belorusije je dao tu izjavu dok traju pregovori sa Rusijom zbog povećanja cene ruske nafte. Procenjuje se da će godišnji gubici Belorusije zbog toga biti oko 400 miliona dolara.

Rusija je pre toga godinama prodavala naftu Belorusiji po povlašćenoj ceni.

Lukašenko je nedavno kritikovao finansijske pritiske Rusije kojoj zamera da na taj način želi da zadrži političku dominaciju nad Belorusijom.

Rusija sa svoje strane smatra da ne može da daje subvencije susedu ako ne postoje obostrani interesi, jer Belorusija koja obrađuje deo ruske nafte, tu naftu prodaje po skupljoj ceni Evropi.
Lukašenko se takođe žalio da pokušaji njegove zemlje da se približi Zapadu „ponekad izazivaju nezadovoljne ispade“ u Rusiji.

Odnosi između Belorusije, Evropske unije i NATO-a godinama su zategnuti i zbog represije nad građanskim pravima i progona disidenata u zemlji, naveo je AP.

Belorusija je danas na sednici vlade odlučila i da ukine meru o ograničenom broju američkih diplomata u zemlji. Ta mera je bila na snazi od 2008. godine kao odgovor na američke sankcije uvedene pojedinim beloruskim zvanićnicima zbog represije protesta.

Povezani tekstovi