Luksemburg prvi u Evropi legalizuje uzgajanje i upotrebu kanabisa 1Foto: Wikipedia

Odraslima u Luksemburgu će biti dozvoljeno da uzgajaju do četiri stabljike kanabisa u svojim domovima i baštama u skladu sa zakonima, zahvaljujući kojima je on postao prva zemlja u Evropi koja je legalizovala proizvodnju i konzumiranje marihuane.

Kako se navodi, današnjim saopštenjem Vlade Luksemburga se uvode značajne promene u pristup zemlje rekreativnoj upotrebi i uzgajanju kanabisa nakon neuspelih zabrana.

Prema novom zakonu, građani stariji od 18 godina će moći legalno da uzgajaju do četiri stabljike kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Takođe će biti dozvoljena trgovina semenjem bez ograničenja kada je reč o količini ili nivou tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka.

Vlada je saopštila da će seme moći da se kupuje u prodavnicama, da se uvozi iz inostranstva ili kupuje onlajn.

Takođe postoje namere da se omogući domaća proizvodnja semena u trgovinske svrhe, ali su planovi za uspostavljanje nacionalnog lanca proizvodnje i regulisanu distribuciju odloženi zbog pandemije kovida 19.

Za domaće proizvođače će mesto za uzgoj do četiri biljke biti ograničeno na uobičajeno mesto stanovanja, kako spolja, tako i unutra, na balkone, terase ili bašte.

Zakonska zabrana konzumiranja i transporta kanabisa ili proizvodnje kanabisa u javnosti će i dalje biti na snazi, kao i zabrana trgovine kanabisom ili proizvodima od kanabisa osim semena.

Međutim, u skladu sa ublažavanjem zakona, konzumiranje i transport do tri grama se više neće smatrati krivičnim delom, već prekršajem.

Izvori bliski vladi, piše Gardijan, su rekli da je inicijativa za ovaj zakon vođena željom da se liberalizuje upotreba i uzgajanje u „sopstvena četiri zida“.

Inicijativa predstavlja prvi korak ka još značajnijoj izmeni regulacije načina na koji se država odnosi prema kanabisu u cilju da se korisnici drže što dalje od nelegalnog tržišta.

Sistem proizvodnje i distribucije koji bi regulisale vlasti je planiran da bi se obezbedio kvalitet proizvoda, pri čemu će prihodi od prodaje biti investirani „prvenstveno u prevenciju, obrazovanje i zdravstvenu negu u okviru šireg domena bolesti zavisnosti“, saopštili su izvori iz vlade, prene je Gardijan.

Opšti okvir za izmenu zakona je dogovoren pre dve godine koalicionim sporazumom liberala, socijaldemokrata i Zelenih.

Luksemburg će se pridružiti Kanadi, Urugvaju i 11 američkih država u prkošenju konvenciji UN o kontroli narkotika, koja obavezuje potpisnike da „proizvodnju, izvoz, uvoz, distribuciju, trgovinu, upotrebu i posedovanje narkotika (uključujući kanabis) ograniče isključivo na medicinske i naučne svrhe“.

Urugvaj je prva zemlja na svetu koja je uspostavila legalno nacionalno tržište marihuane kada je legalizovala marihuanu 2013, a Kanada je taj primer sledila 2018.

Rekreativna upotreba, posedovanje i trgovina kanabisom je tehnički nelegalno u Holandiji, evropskoj zemji koja se verovatno najviše dovodi u vezu sa opuštenim pristupom upotrebi kanabisa. Holandija ima „politiku tolerancije“ ili „gedoogbeleid“ prema kojoj je rekreativna upotreba uglavnom prihvaćena u izvesnim granicama.