Mađarska nije ispunila uslove: Evropska komisija će naredne nedelje preporučiti zamrzavanje 7,5 milijardi evra u okviru mehanizma uslovljavanja? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Evropska unija se godinama bori da izađe na kraj sa korupcijom u Mađarskoj, gde je vladajuća stranka napunila sudove, a državni ugovori obično idu prijateljima, premijera, Viktora Orbana.

Od prošle godine EU ima dva moćna nova alata.

Prvi je njen fond za oporavak od kovida od 750 milijardi evra koji zahteva da plan potrošnje svake zemlje bude odobren od strane Evropske komisije, a drugi je „mehanizam uslovljavanja“ koji omogućava da blokira pomoć́ EU i zahteva reforme, piše magazin Ekonomist.

Orban obično odbacuje žalbe EU kao mešanje briselskih birokrata. Ali sa milijardama evra u pitanju, Mađarska se odjednom zainteresovala za saradnju.

U avgustu je predložila 17 reformi kako bi se uskladila sa mehanizmom uslovljavanja. Ipak, u septembru je evropski komesar za budžet Johanes Han preporučio da se pomoć́ od 7,5 milijardi evra zadrži dok Mađarska ne pokaže napredak.

Zahtev Mađarske od 7,2 milijarde evra za grantove za oporavak od kovida tek treba da bude odobren. Ako ne bude odobren do kraja 2022. Mađarska će izgubiti 70 odsto tog novca. I plan i reforma mehanizma uslovljavanja biće izneti na glasanje na sastanku ministara finansija EU u decembru.

Mađarskoj je očajnički potreban novac. Forinta je, od 2018. pala za 24 odsto u odnosu na evro. Inflacija iznosi 21 odsto, a što je još gore, bazna inflacija (osim goriva i hrane) je dostigla 22 odsto.

Vlada je pribegla zamrzavanju cena krompira, jaja i goriva, što je dovelo do nestašice. Takođe ograničava kamatnu stopu na depozite, kako bi primorala štediše da kupuju obveznice koje su im potrebne za finansiranje svog fiskalnog deficita od oko šest odsto BDP-a.

Sa dugom od preko 75 odsto BDP-a, vladi će biti potrebni njeni transferi iz EU kako bi prebrodila najgore, kada, kao što je verovatno, privreda uđe u recesiju.

Stručnjaci za vladavinu prava kažu da su predložene reforme pune rupa. Vlada je osnovala novo telo za praćenje fondova EU, ali većina njenih članova je bliska vladajućoj stranci Fides. Građani će moći da se žale ako tužioci odustanu od slučaja korupcije, ali do pokretanja takvih slučajeva retko dolazi.

Predloženim reformama će ostati sudije kojima je Fides prepunio Vrhovni sud. Predsednik suda, koga imenuje i odobrava Fides, kontroliše koje sudije dobijaju koje predmete, tako da vladini zvaničnici uglavnom dobijaju naklonjeno saslušanje.

Moric Kerner, nemački poslanik u Evropskom parlamentu koji služi kao jedan od izvestilaca Evropskog parlamenta o tom pitanju, rekao je da bi puštanje toka novca moglo „nepovratno pretvoriti Mađarsku u močvaru korupcije“.

Mađarska vlada uzvraća da su glasni i agresivni ekstremno levičari uzeli Evropski parlament za taoca. U međuvremenu, blokira zahtev EU da pozajmi 18 milijardi evra za pomoć́ Ukrajini, što sve zemlje članice moraju da odobre.

Mađarska kaže da se protivi ovakvim zajmovima jer ih ni sami nisu dobili: fond za oporavak podrazumeva zajedničko zaduživanje, ali „nismo videli od toga ni jedan peni“.

Očekuje se da će sledeće nedelje komisija saopštiti Ekofinu (specijalizovana formacija Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja i budžet) da Mađarska nije ispunila svoje uslove i da će preporučiti zamrzavanje 7,5 milijardi evra u okviru mehanizma uslovljavanja. Ipak, evropski lideri mogu ublažiti ove uslove- konačno glasanje je na samitu 19. decembra.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Mađarska nije ispunila uslove: Evropska komisija će naredne nedelje preporučiti zamrzavanje 7,5 milijardi evra u okviru mehanizma uslovljavanja? 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.