Mahmud Abas optužio Izrael za 50 holokausta umesto izvinjenja za smrt izraelskih sportista na OI 1Foto: EPA/Ian Salas

Palestinski predsednik Mahmud Abas,  povodom 50-godišnjice smrtonosnog napada palestinskih ekstremista na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972, nije izrazio žaljenje, već je rekao da je Izrael tokom godina počinio „50 holokausta“ protiv Palestinaca.

Jedanaest izraelskih sportista i jedan nemački policajac su poginuli kada je palestinska ekstremistička organizacija Crni septembar, povezana s Abasovom partijom Fatah, ušla u Olimpijsko selo i odvela taoce 5. septembra 1972.

Upitan da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad pred 50-godišnjicu narednog meseca, Abas je odgovorio navođenjem optužbi za zločine koje je počinio Izrael od 1947. godine.

„Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo napred. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio… 50 masakra, 50 holokausta“, rekao je Abas u utorak, a poslednju reč je izgovorio na engleskom.

Stojeći pored Šolca u Berlinu Abas je direktno upotrebio reč „holokaust“ u množini, a nemački kancelar je reagovao grimasom na licu.

Nemačka već dugo tvrdi da bi taj termin trebalo koristiti samo za jedinstven nacistički zločin ubistva šest miliona Jevreja, pre i tokon Drugog svetskog rata.

I mada je Šolc ranije odbacivao tvrdnje palestinskog lidera da je odnos Izraela prema Palestincima „aparthejd“, on nije odmah osudio Abasa što je koristio naziv holokaust.

U izjavi za nemački list Bild Šolc je naknadno kritikovao Abasa zbog njegovih reči, ocenivši da je neprihvatljivo umanjenje užasa holokausta.

Konzervativni nemački poslanik Armin Lašet (Laschet) je takođe izrazio zgražavanje zbog Abasove izjave.

„Palestinski lider bi stekao simpatije da se izvinio za teroristički napad na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972. Optužujući Izrael za ’50 hoklokausta’ umesto toga je nagnusniji odgovor koji se ikada čuo u nemačkom predsedništvu (vlade)“, rekao je Lašet.

Palestinski lider je u odgovoru naveo da je posvećen izgradnji poverenja i postizanju mirnog rešenja sukoba s Izraelom.

Premijer Izraela Jair Lapid je rekao da je izjava o „50 holokausta“ na tlu Nemačke „ne samo moralna sramota, već monstruozna laž“.

„Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu, uključujući milion i po jevrejske dece. Istorija mu nikada neće oprostiti“, objavio je Lapid na Tviteru.

Pre planirane komemoracije povodom pola veka od napada u Minhenu izbila je na videlo kontroverza u odnosu Nemačke sa rođacima ubijenih Izraelaca.

Porodice žrtava su prošle nedelje najavile da će bojkotovati komemoraciju jer nije postignut dogovor o većim kompenzacijama sa Vladom Nemačke.

Rođaci žrtava već dugo optužuju Nemačku da nije obezbedila Olimpijsko selo, da je odbila izraelsku pomoć i zbog neuspele operacije spasavanja u kojoj su takođe poginula petorica napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.