Foto: EPA-EFE CHRISTOPHE PETIT TESSON

Put francuskog predsednika u Saudijsku Arabiju usledio je nekoliko dana nakon što je libanski premijer Saad Hariri podneo ostavku dok je boravio u Rijadu, navevši da strahuje za svoj život. Saudijska Arabija i Iran optužuju jedna drugu za podsticanje nestabilnosti u Libanu i širem regionu.

Makron i saudijski zvaničnici su razgovarali o krizi u Jemenu, gde Rijad vodi rat protiv pobunjenika. Francuska ima istorijske veze s Libanom, budući da je Liban bio francuska kolonija pre nego što je stekao nezavisnost za vreme Drugog svetskog rata. Francuski predsednik je pre posete Saudijskoj Arabiji bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde je otvorio muzej Luvr u Abu Dabiju. Uoči svoje dvočasovne posete Rijadu Makron je rekao da svi libanski zvaničnici treba da žive slobodno, „što znači da treba da imaju veoma zahtevan stav prema onima koji bi mogli da ugroze bilo kog lidera“.

Spekuliše se da postoji navodna zavera protiv Haririja, te da je on lišen slobode u Rijadu, piše Bi-Bi-Si. Makron je, međutim, rekao da je imao nezvaničan kontakt s Haririjem, ali nije izneo detalje, dok je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan rekao da Francuska veruje da Hariri može da se slobodno kreće. Koliko nam je poznato, saudijske vlasti nisu zatočile Haririja, rekao je Le Drijan i dodao da je Hariri ove nedelje putovao iz Saudijske Arabije u Ujedinjene Arapske Emirate. Zato mislimo da se Hariri slobodno kreće i od njega zavisi kakve će odluke doneti, rekao je šef francuske diplomatije.

Hariri je u TV obraćanju u subotu rekao da se povlači s premijerske funkcije jer se boji za svoj život. On je u video izjavi takođe napao Hezbolah, koji je u političkom i vojnom smislu veoma moćan u Libanu i Iranu. Strahuje se da bi Liban mogao da bude uvučen u regionalni sukob širih razmera između glavne sunitske sile Saudijske Arabije i Irana u kojem dominiraju šiiti.

Bejrut je juče zvanično obavestio Saudijsku Arabiju da je „neprihvatljiv“ način na koji je libanski premijer podneo ostavku – televizijskom izjavom iz Rijada. Liban je zatražio da se Hariri vrati u zemlju, javio je AP, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo je FoNet. Predsednik Libana Mišel Aun sazvao je sastanke sa stranim ambasadorima povodom ostavke koju je Hariri iznenada podneo u subotu.

Makron je vatreni zagovornik iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, koji su kritikovali i Saudijci i administracija predsednika SAD Donalda Trampa. Pre nego što je doputovao u Saudijsku Arabiju Makron je rekao da je od Saudijske Arabije čuo „veoma stroge ocene“ o Iranu, što se ne poklapa s njegovim stavom. „Važno je da se razgovara sa svima“, dodao je Makron. Međutim, u zvaničnom saopštenju koje je izdala njegova kancelarija nakon njegove posete se ne navodi da je Iran bio jedna od tema razgovora, izvestio je francuski list Le Mond, preneo je Bi-Bi-Si.

Tenzije između Saudijske Arabije, Irana i Libana su pojačane od kada je Hariri podneo ostavku. Saudijska Arabija i njeni saveznici u Persijskom zalivu u četvrtak su naredili svojim državljanima koji se nalaze u Libanu da odmah napuste tu zemlju. Takva naredba je usledila nakon što je Rijad optužio Iran za „direktnu vojnu agresiju“ uz obrazloženje da je Teheran obezbedio raketu koju je, kako je naveo, Hezbolah u subotu ispalio na Rijad iz Jemena. Iran je odbacio navode Saudijske Arabije kao „lažne i opasne“. Veliki broj državljana Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina juče je počeo da napušta Liban.