Foto. EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

Iako ova vakcina štiti samo jednu trećinu onih koji je prime, među onima koji su vakcinisani slučajevi oboljevanja su manje teški.

Inače, ova bolest ubija oko 435.000 dece svake godine, najveći deo onih koji su mlađi od 5 godina i žive u Africi.

„Iako ovo nije perfektna vakcina ona ima potencijale sa spase desetine hiljada života“, izjavio je Alister Krejg, dekan biološkkog fakulteta na Livepulskoj školi za tropsku medicinu.

„Ova vakcina će spasiti mnoge živote iako nije onolilko efikasna koliko bi smo mi to želeli, a nadam se da je to tek početak ove priče“, precizirao je on.

Vakcina, poznata kao Moskiriks, razvijena je i potvrđena od strane Evropske medicinske agencije 2015. godine, a njeni nusefekti su bol, konvulzije i groznica.

Pedro Alonso, dirketor programa SZO za malariju izjavio je da će sličan program vakcinacije početi narednih nedelja u Keniji i Gani, sa ciljem da se godišnje vakciniše oko 360.000 dece u te tri zemlje.

„Mi ne znamo koliko će trebati da se razvije sledeća generacija vakcine“, rekao je Alonso objašnjavajući zašto je započet program vakcinacije i pored svih nedostataka ove vakcine.

Da bi se razvila vakcina Moskiriks bilo je potrebno 30 godina i oko mlijardu dolara.

Povezani tekstovi