SZO i Unicef: Neophodna hitna vakcinacija protiv velikog kašlja u Srbiji kako bi se zaštitila deca 1Foto: Pixabay/kfuhlert

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef poručili su danas da je hitna vakcinacija protiv velikog kašlja neophodna da bi se zaštitili životi dece.

SZO i UNICEF će podržati javne zdravstvene ustanove u Srbiji da nastave jačanje kapaciteta za nadzor i da dopru do svakog deteta kako bi na vreme primilo vakcinu koja spasava život, navedeno je u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Srbije, kako podsećaju, prijavio je 31. januara četiri smrtna slučaja od velikog kašlja kod dece, koja su bila suviše mala da bi bila potpuno vakcinisana. Zdravstvene vlasti su, takođe, prijavile ukupno 1.595 potvrđenih slučajeva velikog kašlja u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara 2024. godine. Veliki kašalj je zarazna bolest koja je najteža kod nevakcinisane dece mlađe od godinu dana. „U proseku, svaka 20. nevakcinisana beba koja se zarazi razvije teške komplikacije koje mogu dovesti i do smrti“, upozorili su SZO i Unicef, dodajući da se mogu zaraziti i adolescenti i odrasli, ali da će njihova klinička manifestacija biti blaža i stoga će proći nedijagnostikovana i nelečena, a to doprinosi cirkulaciji bakterije među stanovništvom.

Svetske organizacije napominju da je od ključne važnosti da sve bebe dobiju ukupno tri doze vakcine do navršenih šest meseci života kako bi bile zaštićene u periodu kada su najranjivije. Revakcinacija protiv velikog kašlja u drugoj godini i pre polaska u školu važna je za jačanje imuniteta i sprečavanje širenja velikog kašlja u zajednici, poručili su iz SZO i Unicef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari