Počela vakcinacija protiv gripa: Ko bi sve trebalo da se vakciniše 1foto FoNet Božana Pavlica

Sve vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u domove zdravlja i sa današnjim danom su već započete vakcinacije, izjavila je za Danas prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Za nastupajuću sezonu, Institut Batut je ugovorio nabavku ukupno 364.500 doza vakcine protiv gripa, od kojih 344.700 doza četvorovalntne vakcine i 19.800 trovalentne vakcine.

U beogradskim domovima zdravlja potvrdili su da vakcina, a da pacijenti koji žele da se vakcinišu prvo moraju da se jave izabranom lekaru koji izdaje nalog za vakcinu.

Osim u slučaju potvrđene privremene ili trajne kontraindikacije, vakcinu je moguće aplikovati kod osoba starijih od navršenih šest meseci života kada je u pitanju četvorovalentna, odnosno 18 godina života kada je u pitanju navedena trovalentna vakcina, prema sažetku karakteristika leka, objašnjavaju iz Batuta u nedavnom saopštenju.

Obaveznu imunizaciju protiv zaraznih bolesti preporučuju licima u posebnom riziku od teških formi i komplikacija gripa.

U te kategorije spadaju trudnice, lica starija od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (uključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr), kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva i organa/ili se pripremaju za presađivanje i drugo.

Inunizacija protiv sezonskog gripa takođe se preporučuje i lica starija od 65 godina; članovima porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine, ali i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima; zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, kao i smeštenim u socijalnim ustanovama.

Međutim, kako napominju iz Batuta, i kod vakcinisanih osoba u slučaju obolevanja razvija se blaža klinička slika i sprečavaju se moguće teže komplikacije. Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešća je zapaljenja pluća).

„Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv kovida ili vakcinom protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete. Vakcina protiv gripa je najefektivniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa“, ističu u Batutu.

Koliko nas štiti vakcina protiv gripa

„Vreme neophodno za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja sojeva virusa gripa koje se dešava tokom svake godine odnosno sezone“, objašnjavaju iz Instituta Batut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari