“Treba da se zaštite sve osobe koje su ugrožene”: Epidemiolog Nebojša Bohucki o tome kome se preporučuje vakcina protiv gripa 1dr Nebojša Bohucki, foto: J. Patarčić/Danas

U Subotici je danas počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja raspolaže sa ukupno 7.500 doza vakcine koja štiti od četiri virusa gripa, a zainteresovani građani mogu da se vakcinišu svakog radnog dana kod svog izabranog lekara opšte medicine, tokom radnog vremena ambulanti.

Kako za Danas objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, ova zdravstvena ustanova se ove godine odlučila isključivo za četvorovalentu vakcinu “Vaxigrip Tetra” koja pruža zaštitu od influence tipa A podtipa H1N1, influence tipa A podtipa H3N2 i influence tipa B dva dominantna soja.

“To je savremena, takozvana split vakcina, gde je virus inaktivisan i razbijen na sitne delove i te sitne komponente su bitne za imunitet koji će se razviti dve do tri nedelje nakon vakcinacije”, kaže dr Bohucki.

Prema njegovim rečima, ovog puta su pristigle nešto veće količine vakcine, ukupno 10.000 doza za Severnobački okrug, jer se očekuje da će ove sezone doći do porasta broja obolelih od gripa.

“Pre dve godine ga nismo registrovali, prošle godine jesmo, ali u maloj meri, a sada, pošto dolazi do prestanka primenjivanja antikovid mera, samo u zdravstvenim i ustanovama za smeštaj starih lica je maska obavezna, drugde nije, i to pogoduje širenju svih kapljičnih infekcija, pa tako i gripa. Tako da se ove godine očekuje da će se grip pojaviti u svojoj punoj jačini, kao što je bilo i ranijih godina, pre pandemije kovida”, objašnjava dr Bohucki.

Iako za sada nije dokazano prisustvo gripa na teritoriji Severnobačkog okruga, na osnovu iskustava iz ranijih godina naš sagovornik kaže da sezona gripa počinje u novembru, a vrhunac dostiže u januaru i februaru, zbog čega smatra da je oktobar najbolje vreme za vakcinaciju.

“Tako da je pravo vreme da se vakcinisu svi koji žele i oni koji do sada nisu primili vakcinu. U prvom redu to su osobe starije od 65 godina, bez izuzetaka, jer su godine faktor rizika za težu kliničku sliku. Potom, mlađe osobe koje imaju neko hronično oboljenje, pre svega respiratornog sistema, ali i drugih organa, poput kadriovaskularnih, zatim metabolički poremećaj kao dijabetes, pa oboljenja bubrega, jetre i, naravno, osobe koje imaju narušeni imuni sistem u smislu da imaju oboljenje koje je praćeno smanjenim imunitetom ili je namerno izazvano u sklopu lečenja neke bolesti”, savetuje epidemiolog.

On dodaje, da bi vakcinu trebalo da prime i osobe koje imaju malignu bolest u bilo kojoj fazi, da se ne bi dogodilo da dobiju grip i da privremeno ne mogu da uzimaju terapiju.

“Influenca nije bezazleno oboljenje. Može biti visoka febrilnost i niz komplikacija, pre svega upala pluća da nastane i to kako primarna, da sam virus gripa dovede do nastanka upale pluća, tako i mnogo češće sekundarna, da nakon nekoliko dana dođe do sekundarne bakterijske infekcije. Dakle, treba da se zaštite sve osobe koje su ugrožene, a ne da zbog nekog oboljenja ne prime vakcinu. Jedina kontraindikacija je teška alergijska reakcija koja se zove anafilaksa na prethodno primljenu dozu vakcine, ništa drugo”, poručuje dr Nebojša Bohucki.

Novo radno vreme respiratorne ambulante

Počev od danas, 3. oktobra, respiratorna ambulanta na adresi Harambašićeva broj 2 radiće svakog dana u nedelji od 7 do 20 časova. Broj telefona je 024/546-104.

Više vesti iz ovog grada na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari