Marković: Državne počasti za Momira Bulatovića nisu bile zabranjene 1Duško Marković Foto: EPA

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je da država nije zabranila, niti stopirala odavanje državnih počasti bivšem predsedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću.

Marković je, odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika DF-a Andrije Mandića, rekao da nije postojao zakonski osnov za odavanje počasti niti inicijativa za donošenje posebne odluke u tom pravcu.

„Prema tome, nije se moglo stopirati ili zabraniti ono čega nema. Gospodin Bulatović je kao prvi predsednik Crne Gore ostavio svoj profesionalni i politički trag i to mesto mu svakako pripada“, rekao je Marković.

On je podsetio da je država uputila delegaciju koja je porodici izjavila saučešće, koja se sastojala od predsednika Skupštine Crne Gore, potpredsednika Vlade, kao ministra vanjskih poslova.

„Moguće je da smo i vi i mi mogli drugačije reagovati. Mi smo komunicirali sa porodicom. Mogli ste i vi da nam sugerišete da nešto uradimo, ali niste to uradili i želite da politizujete ovo pitanje. Možda smo nešto propustili. Ja sam za razliku od Vas makar deset puta glasao za Bulatovića, a Vi nijednom“, poručio je Marković.

Mandić je, sa druge strane, poručio da nije tačno da želi da politizuje ovo pitanje, već da ostane zapisano „kako se Crna Gora odnela prema prvom izabranom predsedniku“.

„Poznato je da se država Crna Gora sa najvećim državnim i vojnim počastima opraštala od onih koji su to neuporedivo manje zasluživali od Momira Bulatovića i zato tražim da nam saopštite imena onih ljudi iz državne vlasti koji su direktno stopirali odavanje državnih počasti jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, kako bi za njihovu sramotu znala sva Crna Gora“, rekao je Mandić.

Bivši predsednik Crne Gore i premijer Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović sahranjen je 2. jula u Kučima kod Podgorice, a opelo je služio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Komemoraciju je organizovala nevladina organizacija Srpska kuća.

Vladinom odlukom o protokolarnim poslovima, koja je doneta 2015. godine, predviđeno je da državni protokol organizuje sahrane povodom smrti nosilaca javnih funkcija predsednika Crne Gore, predsednika Skupštine, premijera i nosilaca Ordena narodnog heroja.

„Izuzetno, vlada može doneti odluku o državnoj sahrani i povodom smrti bivših nosilaca javnih funkcija i u tom slučaju organizuje se odbor za državnu sahranu“, navodi se u članu 11 vladine odluke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Marković: Državne počasti za Momira Bulatovića nisu bile zabranjene”

  1. milo je prvi predsednik nezavisne drzave c.gore i tacka.pokojnik je bio protiv nezavisnosti c.gore.1991 ili druge potpisao pa povukao potpis sest republika sest drzava.holandjanin bjese glavni a poslije povucenog izdajnickog cina potisa znalo se sta slijedi.a sve to ucinjenozarad preds. srbije koji se dogovorio sa titovim generalom preds. hrvatske kako podjeliti zemlju zvana sfrj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.