Marković: Mitropolit Amfilohije ne poštuje zakone Crne Gore 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Marković je, u intervjuu za Radio-televiziju Crne Gore, rekao da će Vlada još neko kratko vreme nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

„Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniju prava sve u Crnoj Gori, pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku“, poručio je Marković.

On se nedavno sastao sa mitroplitom Amfilohijem, ali kako dodaje, tada nije napravljen korak ka usaglašavnju stavova o Zakonu o slobodi veroispovesti. Marković je ponovio da je Vlada pripremila dobar zakon i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa MCP.

„Ja sa mitropolitom uvek oštro polemišem o ključnom pitanju – poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone“, kazao je Marković.

On je naveo da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država. „On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država, a što je najgore Mitroplija i on ne poštuju nijedan zakon“, kazao je Marković.

Istakao je i da je mitropolitu Amfilohiju rekao da država za jedan dan može da sruši i krstionicu i crkvu na Rumiji, i sve druge crkve koje grade bez saglasnosti države, ali ne želi to da radi, već bi htela da se kroz dijalog dođe do rešenja.