Mediji: Telo Kašogija isečeno i izneseno u koferima iz konzulata 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Turski provladin list Sabah objavio je kako je telo novinara Džamala Kašogija isečeno na komade i ubačeno u pet kofera nakon što je on udavljen 2. oktobra po ulasku u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, Sabah je danas objavio kako su potom koferi preneseni u rezidenciju saudijskog konzula nedaleko od konzulata.

Zvaničnici dodaju kako su Maher Mutreb, Salah Tubeigy i Thaar al-Harbi bili tri ključne figure 15-članog tima za ubistva koji su bili umešani u isecanje kašogijevog tela i uklanjanja sa lokacije.

Mutreb je bio direktni saradnik saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, dok je Tubeigy bio čelnik Saudijskog naučnog veća za forenziku i pukovnik u saudijskoj vojsci.

Ubistvo sa ‘najvišeg nivoa’

Harbi je navodno prošle godine promovisan za poručnika Saudijske kraljevske garde za hrabrost u odbrani prestolonaslednikove palate u Džedi.

Objava današnjih podataka podudara se sa saopštenjem turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, u kojem se navodi kako on veruje da je naredba za ubistvo novinara došla iz „najviših nivoa“ saudijske države.

U autorskom tekstu za američki Washington Post, Erdogan je pozvao Saudijsku Arabiju da odgovori na pitanja koja se odnose na ubistvo 59-godišnjeg Kašogija  prošlog meseca.

„Moramo otkriti identitete onih koji su vukli konce za Kašogijevo ubistvo“, napisao je on.

I dalje se ne zna gde je telo Kašogija, bivšeg kolumniste Washington Posta i kritičara rada MBS-a.

Rijad promenio priču

U sredu je turski tužitelj objavio kako je Kašogi zadavljen i raskomadan čim je ušao u zgradu, što je prvi zvanični komentar Turaka o sudbini pisca.

Turski mediji su ranije objavili identitete 15 saudijskih osumnjičenika koji su doputovali u Istanbul i otišli istog dana kada je novinar poslednji put viđen.

Zajednička tursko-saudijska istraga do sada je napravila veoma mali napredak.

Rijad je u početku negirao da je Kašogi ubijen u konzulatu, ali nakon velikog međunarodnog pritiska i promene priče nekoliko puta, saudijski tužitelj je priznao kako je Kašogi ubijen „s predumišljajem“.

Tekst preuzet sa Al Jazeera

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.