Mediji: Telo Kašogija isečeno i izneseno u koferima iz konzulata 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Turski provladin list Sabah objavio je kako je telo novinara Džamala Kašogija isečeno na komade i ubačeno u pet kofera nakon što je on udavljen 2. oktobra po ulasku u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, Sabah je danas objavio kako su potom koferi preneseni u rezidenciju saudijskog konzula nedaleko od konzulata.

Zvaničnici dodaju kako su Maher Mutreb, Salah Tubeigy i Thaar al-Harbi bili tri ključne figure 15-članog tima za ubistva koji su bili umešani u isecanje kašogijevog tela i uklanjanja sa lokacije.

Mutreb je bio direktni saradnik saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, dok je Tubeigy bio čelnik Saudijskog naučnog veća za forenziku i pukovnik u saudijskoj vojsci.

Ubistvo sa ‘najvišeg nivoa’

Harbi je navodno prošle godine promovisan za poručnika Saudijske kraljevske garde za hrabrost u odbrani prestolonaslednikove palate u Džedi.

Objava današnjih podataka podudara se sa saopštenjem turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, u kojem se navodi kako on veruje da je naredba za ubistvo novinara došla iz „najviših nivoa“ saudijske države.

U autorskom tekstu za američki Washington Post, Erdogan je pozvao Saudijsku Arabiju da odgovori na pitanja koja se odnose na ubistvo 59-godišnjeg Kašogija  prošlog meseca.

„Moramo otkriti identitete onih koji su vukli konce za Kašogijevo ubistvo“, napisao je on.

I dalje se ne zna gde je telo Kašogija, bivšeg kolumniste Washington Posta i kritičara rada MBS-a.

Rijad promenio priču

U sredu je turski tužitelj objavio kako je Kašogi zadavljen i raskomadan čim je ušao u zgradu, što je prvi zvanični komentar Turaka o sudbini pisca.

Turski mediji su ranije objavili identitete 15 saudijskih osumnjičenika koji su doputovali u Istanbul i otišli istog dana kada je novinar poslednji put viđen.

Zajednička tursko-saudijska istraga do sada je napravila veoma mali napredak.

Rijad je u početku negirao da je Kašogi ubijen u konzulatu, ali nakon velikog međunarodnog pritiska i promene priče nekoliko puta, saudijski tužitelj je priznao kako je Kašogi ubijen „s predumišljajem“.

Tekst preuzet sa Al Jazeera

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.