mohamed bin salmanFoto: EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA/POOL

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je od američkog suda zatražila da Mohamedu bin Salmanu bude odobren imunitet u slučaju ubistva novinara Džamala Kašogija, čime je praktično okončan poslednji pokušaj da krunisani princ Saudijske Arabije bude zakonski proglašen odgovornim za ubistvo koje se dogodilo 2018. godine.

Kako javlja Gardijan, u podnesku koji je poslat sudu, Bajdenova administracija je navela da nedavno imenovanje krunisanog princa za mesto premijera znači da je on “sadašnji šef vlade i, u skladu sa tim, ima imunitet” kada je u pitanju tužba.

“Vlada SAD je izrazila duboku zabrinutost u vezi užasnog ubistva Džamala Kašogija i podelila tu zabrinutost sa javnošću i sa najvišim nivoima saudijske vlade”, navodi se u podnesku ministarstva pravde.

“Međutim, doktrina imuniteta šefova države je ustanovljena u međunoarodnom običajnom pravu i dosledno je priznata u dugogodišnjoj praksi izvršne vlasti”, dodaje se.

U podnesku vlade nalazi se i priloženo pismo Ričarda Viseka, pravnog savetnika Stejt departmenta, u kojem su ministarstvu pravde date instrukcije da sudu preda “predlog o imunitetu”.

Pravni stručnjaci kažu da će ovaj potez američke vlade najverovatnije dovesti do toga da nadležni sudija Džon Bejts odbaci građansku parnicu protiv princa Mohameda i njegovih navodnih saučesnika, koju je pokrenula Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz.

Gupa zagovornika demokratije “Zora”, koju je osnovao ubijeni kolumnista Vašington posta, je kotužilac u ovom slučaju, i navodi da su princ Mohamed i drugi saudijski zvaničnici postupali “u zaveri i sa predumišljajem” kada su saudijski agenti kidnapovali, vezali, drogirali, mučili i ubili Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Izvršna direktorka “Zore” Sara Lea Vitson osudila je odluku Bajednove administracije, nazvavši je “nepotrebnim, proizvoljnim postupkom koji će ugroziti najvažniji deo procesa za proglašavanj odgovornih za Kašogijevo gnusno ubistvo”.

“Izuzetno je ironično što je sam predsednik Bajden osigurao da Mohamed bin Salman izbegne odgovornost pošto je upravo Bajden od obećao američkom narodu da će učiniti sve da on bude proglašen odgovornim. Čak ni Trampova administracija nije to učinila”, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari