Mej traži podršku za sporazum o Bregzitu 1Foto: EPA/ HAYOUNG JEON
Mej tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo „katastrofalne“ posledice po veru Britanaca u demokratiju.

Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto izašlih birača se opredelilo za napuštanje Unije.

U obraćanju u fabrici u Stouku, Mej će, kako se navodi u unapred objavljenim delovima govora, reći da bi „vera naroda u demokratski proces i političare pretrpela katastrofalnu štetu“ ako sporazum bude odbijen a Bregzit napušten.

„Svi imamo dužnost da primenimo rezultat referenduma“, navodi se u govoru.

London i Brisel su u novembru teškom mukom došli do dogovora ali je on zapeo u britanskom parlamentu. Mej je u decembru odložila glasanje o sporazumu da bi izbegla ubedljiv poraz ali nema mnogo naznaka da mu je podrška od tad porasla.

Nekoliko poslanika koji su se najpre protivili je promenilo stranu i zauzelo se za sporazum, ali oni su i dalje u manjini u odnosu na one rešene da glasaju protiv.

Premijerkin poraz na glasanju bi bacio planove za Bregzit u haos, samo par nedelja pre izlaska iz EU 29. marta.

Bez sporazuma, Veliku Britaniju čeka nagli prekid odnosa s EU, za šta ekonomisti upozoravaju da bi nanelo ozbiljan udarac britanskoj ekonomiji i dovelo do haosa na britanskim granicama, aerodromima i lukama.

Ukoliko sporazum sutra ne prođe, Mej ima rok do narednog ponedeljka da pred parlament iznese novi predlog. Ona je do sada odbijala da špekuliše o eventualnom „planu B“.

Neki poslanici razmatraju načine da iskoriste parlamentarnu proceduru da bi oduzeli vladi kontrolu nad procesom Bregzita i da bi poslanici prostom većinom mogli da naznače novi plan za izlazak iz EU.

Međutim, budući da u parlamentu ne postoji većina ni za jednu od alternativa, sve je izvesnija mogućnost da London zatraži odlaganje istupanja iz EU dok političari ne dođu do novog plana.