Banjaluka Foto: RTRS

„U Banjaluci se sprema dolazak raznih kriminalaca. Postoje osnovana saznanja, proverena, da će udar ići na Banjaluku. Ne mogu vam reći tko je sledeći. Imamo saznanja, ali o tome ne mogu govoriti“, rekao je Mektić na konferenciji za novinare. on nije objasnio o kojim je kriminalcima reč.

Vlast (SNSD) i opozicija okupljena oko Srpske demokratske stranke (SDS) vode kampanju optužbi za izazivanje nereda u Republici Srpskoj.

Najpre je Dodik optužio SDS da će nastojati da izazove nerede, i da je dolazak specijalnih jedinica britanske vojske povezao s vođenjem kampanje na njega.

Deo izborne kampanje postala su i dva nerasvetljena slučaja, stradanje mladića Davida Dragičevića (21) iz marta ove godinei napad na novinara Vladimira Kovačevića koji je u nedelju zadobio teže povrede nakon fizičkog napada dviju maskiranih osoba.

Mektić je optužio vlast u Republici Srpskoj da je odgovorna za stvaranje atmosfere gde se napadaju novinari i drugi ljudi i da ima veze s podzemljem.

„Vlast cilja i linčuje pa onda uz pomoć kriminalnog podzemlja, koje su instalirali, vrše krivična dela. Ova vlast se okomila na Banjaluku jer je pretpostavka da je Banjaluka okrenula leđa ovoj vlasti“, objasnio je Mektić.

On je rekao da su vlasti BiH zabranile ulazak kontroverznom ruskom književniku Zaharu Prilepinu prošle sedmica jer je u više navrata ranije ilegalno ulazio u BiH, i po navodima razrađivao planove kako treba uništiti opoziciju u Republici Srpskoj.

Mektić je rekao da je poslednji sastanak u BiH bio u Andrićgradu kod Višegrada koje je izgradio redatelj Emir Kusturica, a na koje je bio i predsednik RS Milorad Dodik.