Milanović kaže da Orban nije opasnost za Hrvatsku 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da izjava mađarskog premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj „oduzeto more“, ne predstavlja opasnost za Hrvatsku.

„Njegove sitne palanačke opsesije (jadranskom) obalom i velikom Mađarskom su deo njegovog repertorara, on nije opasnost za Hrvatsku“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu upitan o Orbanovoj izjavi da je Madjarskoj oduzeto more, aludirajući na deo jadranske obale.

Milanović je kazao da je Orban „živopisan karakter“, da ga ne treba doživljavati ozbiljno i da je on uvek kritikovao, dok ga je premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), uvek uzimao u zaštitu, pa i u evropskim telima.

On je ocenio se Orban bori za svoju državu i njenu energetsku nezavisnost.

„To je njegov posao, izabran je zbog toga, da se bori za svoju zemlju i svoj narod“, dodao je Milanović.

Hrvatski predsednik je kazao da HDZ to ne želi da prizna i to zbog „par karijerista koji se ponašaju drugačije“ i gledaju da se nikom ne zamere.

„Hrvatska je talac karijernih projekcija nekoliko ljudi“, zaključio je Milanović.

Madjarski premijer Viktor Orban nedavno je izjavio da Madjarska ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu „oduzeli more“, misleći na hrvatsku obalu, čiji su delovi nekad bili u sastavu Ugarske.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je juče Orbanovu izjavu, a ambasador te zemlje pozvan je na razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.