Ministar odbrane: Finska bi mogla da uđe u NATO pre Švedske 1Foto: Pixabay/Merja Partanen

Ministar obrane Finske, Miko Savola, izjavio je danas da Finska želi da uđe u NATO zajedno sa Švedskom, ali da ne bi odlagala svoje stupanje u članstvo ako Turska, kako je upozorila, odluči da ulazak odobri samo njoj, ali ne i Švedskoj.

„U tom slučaju ćemo se pridružiti (sami)“, rekao je Savola novinarima tokom Minhenske konferencije o bezbednosti.

On je dodao da je Švedska najbliži partner Finskoj i da njihove odbrambene snage „skoro svake nedelje imaju zajedničke vežbe“.

„To je veoma duboka saradnja i mi u potpunosti verujemo jedni drugima. Ali to je sada u rukama Turske“, rekao je Savola.

Finska premijerka Sana Marin je danas u Minhenu rekla da „naravno ne možemo da utičemo na to da li će neka država ratifikovati, ali smo voljni da se pridružimo i više bismo voleli da se pridružimo zajedno“.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, u petak je novinarima u Minhenu rekao da nije glavno da li će se Finska i Švedska pridružiti istovremeno, već je „glavno da se Finska i Švedska pridruže što je pre moguće, a Turska odlučuje da li će ratifikovati oba protokola ili samo jedan“.

Ministar Savola je rekao da se nada da će Finska postati članica alijanse pre samita NATO-a u julu i istakao da ni do tada neće strahovati za svoju bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.