Ministar odbrane Turske: Memorandum sa Švedskom i Finskom - dobar početak, ali ne i kraj 1Foto: Pixabay/Wilfried Pohnke

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da trilateralni memorandum, koji su ranije tokom samita NATO-a u Madridu potpisale Švedska, Finska i Turska, predstavlja „dobar početak, ali ne i kraj“, javlja turska državna agencija Anadolija.

„Očekujemo da oni ispune svoje obaveze“, rekao je Akar posle sastanka sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom u Rigi, o pitanjima odbrane i saradnji u okviru saveza NATO.

Tokom samita NATO prošlog meseca, lideri tri zemlje složili su se oko trilateralnog memoranduma u vezi sa turskim bezbednosnim pitanjima, što je otvorilo put Finskoj i Švedskoj ka članstvu u vojnom savezu.

Neki od zahteva Turske bili su da Stokholm i Helsinki ne pružaju podršku kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom Radničke partije Kurdistana označene kao teroristička organizacija, kao i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je više puta optužio Finsku i Švedsku da pružaju podršku kurdskim aktivistima i naveo da Turska neće podržati članstvo dve zemlje u NATO ukoliko one ne promene politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.