U Severnoj Makedoniji vakcina će biti besplatna i neće biti obavezna 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da su zdravstvene vlasti započele intenzivnu pripremu efikasnog sistema za vakciniranje za kovid 19 i napomenuo da će vakicina biti besplatna i da neće biti obavezna.

Na konferenciji za novnare on je rekao da se očekuje da vakcine počnu da stižu početkom naredne godine i istakao da je „cilj da se j 60 do 70 odsto stanovništva vakciniše, jer ekspeti smatraju da je to dovoljno da se stekne imunitet“.

Filipče je rekao da je preko „Kovaks“ mehanizma već obezbedjeno 833.000 vakcina za 400.000 građana, da je preko Delegacije EU aplicirano za dodatnih 800.000 doza i da će verovatno sličan broj biti kupljen i u direktnoj nabavci od kompanija „Astra Zeneka“ i „Fajzer“.

On je rekao da se bi vakcine preko „Kovaksa“, trebalo da počnu da stižu početkom naredne godine i da će, prema dobijenim informacijama, jedna doza koštati 10 dolara.

Po rečima ministra zdravlja Severne Makdonije, kompanijama „Astra Zeneka“ i „Fajzer“ dostavljeni su zahtevi iza dirketne dogovre i očekuje se njihova potvrda, kao i da je su ponude za vakcinine dobijene od dve zemlje EU – Poljske i Grčke.

Filipče još rekao da je „od jedne američke fondacije“ dobijena potvrda za rashlaadne uredjaje za držanje vakciine na minus 70 i da će stići početkom januara naredne godine.

„Ovim procesom vakcinisanja počinje poslednja faza ove pandemmije“, rekao je Filipče posle prvog sastanka Koordinativnog teko za organizaciju i sprovodjenje vakcinisanja u Severnoj Makdoniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.