Ministarka Maldiva: Pregovarači postigli dogovor o fondu za klimu 1Foto: Pixabay / Geralt

Pregovarači kažu da su postigli potencijalni sporazum oko najosetljivijeg pitanja UN konferencije o klimi (COP27), formiranjem fonda za nadoknadu siromašnim zemljama, žrtvama ekstremnih vremenskih uslova dodatno pogoršanih ugljeničkim zagađenjem bogatih zemalja.

„Postignut je dogovor o gubitku i šteti“, što je konferencijski izraz za taj koncept, rekla je danas ministarka ekologije Maldiva Aminat Šauna za AP.

Sporazum još treba da se odobri jednoglasno na glasanju kasnije danas.

Ona je rekla da sporazum znači da će zemlje kao što je njena imati mozaik rešenja za koje su se zalagali.

Novi nacrt predloga dalo je danas egiptasko predsedavanje UN konferencije o klimi.

Prema nacrtu predlog o nadoknadama, „gubitak i šteta“ kako se ta tema naziva u pregovorima o klimi, razvijene zemlje bi se „pozvale“ da doprinesu fondu, koji bi takodje tražio sredstva od privatnih i javnih izvora kao što su medjunarodne finansijske institucije.

Tokom razgovora najsiromašnije zemlje sveta, koje su malo doprinele istorijski visokoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte, bile su ujedinjene u insistiranju na takvom jednom fondu.

Šef egipatske delegacije Vael Abulmagd rekao je da su uspeli da ostvare napredak oko važnog pitanja i da veruje da se približavaju konačnom dogovoru.

Medjutim, u predlogu se ne nagoveštava da bi vodeće privrede u brzom razvoju kao što je Kina morale da doprinesu fondu, što je bio ključni zahtev EU i SAD.

Takodje se ne vezuje stvaranje novog fonda sa povećanim naporima za smanjenje emisija, niti se dobijanje sredstava ograničava na najosetljivije zemlje, što je bio raniji predlog Evropljana.

Sastanak poznat kao COP27 počeo je pre dve nedelje i trebalo je da se završi juče ali je produžen jer nije postignut sporazum, i verovatno će se nastaviti tokom vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.