Misterija na popularnoj plaži: Okean izbacio hiljade mrtvih riba, pokrenuta istraga 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Nakon što je more izbacilo na hiljade mrtvih riba na popularnu australijsku plažu, Australijance koji su se za vikend uputili na popularnu plažu Semafor u Adelaidi čekalo je smrdljivo iznenađenje nakon što je hiljade mrtvih riba isplivalo na pesak.

Uzrok uginuća ribe, za koju se veruje da su sardine ili inćuni, nije poznat, ali su nadležne institucije pokrenule istragu o incidentu, preneo je jutarnii.hr.

Razlog za katastrofu mogao bi imati više različitih uzroka. „Generalno, ova vrsta katastrofe može nastati usled prirodnih promena kao što su temperatura, salinitet vode ili nivo kiseonika, a može biti i bolest ili zagađenje“, saopštila je državna kancelarija za industriju PIRSA.

Nakon što su se društvenim mrežama proširile fotografije mrtvih riba, korisnici su došli do svojih teorija.

„Radio sam u blizini te plaže i u nekoliko navrata sam naišao na velike plićake zatvorene u bazenu, sa peščanom sprudom koja ih sprečava da se vrate u dublju vodu“, napisao je jedan korisnik. „Nažalost, ti bazeni su bili previše topli i riba bi uginula“, napisao je jedan korisnik.

Drugi je tvrdio da su sigurno bežale od predatora i da su se nasukale kada je naišla plima.

Bilo je i komentara da je ovaj pomor posledica nedavnog nevremena jer su kiše „svu zagađenu vodu isperu u more“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.