Mitropolija: Na pričešću se nikad niko nije zarazio, poštovaćemo mere Vlade Crne Gore 1Foto: BETA/ AP Photo Risto Bozovic (arhiva)

Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve je saopštila da liturgijski skupovi sa pričešćem nikada nikoga nisu zarazili, ali i da će poštovati mere Vlade koja je sinoć naložila da se verski obredi održavju bez prisustva građana.

Vlada je takvu odluku donela nakon što je juče na pričešću prisustvovalo, kako su saopštili, više od 1.300 ljudi, iako su javni skupovi zabranjeni zbog širenja korona virusa.

Mitropolija je saopštila da će u borbi protiv epidemije nastaviti molitve u hramovima sa sveštenstvom.

Oni su naveli da se u Crkvi ne radi o „simboličnom konzumiranju hrane koristeći isti pribor za jelo“, već se pričešćuje Telom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našeg Isusa Hrista za isceljenje od svih virusa, zdravlje i spasenje duše i tela i zadobijanje večnog života“.

MCP je ponudila da pomogne i crnogorskim zdravstvenim ustanovama kupovinom dva respiratora, od kojih bi jedan pripao Bolnici „Danilo I“ na Cetinju, a drugi bi odgovorni u zdravstvu rasporedili po svom nahođenju.

Navode i da su svesni „da ima očekivanih i prirodnih razlika između verujućih ljudi i onih koji u crkvenom obredu ne vide ništa suštinski važno“.

U saopštenju MCP se dodaje da smatraju štetnim, što se ove odluke, makar bile i privremenog karaktera, donose jednostrano, bez konsultacije sa Crkvom.

Ističu da su od uvođenja prvih vanrednih mera, pokazali maksimalnu saradnju.

„Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i poverenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču pretnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumemo. Nažalost, i ovog puta je to izostalo“, navodi se u reagovanju.

Dodaje se da su liturgije služene u svim crnogorskim gradovima, na osnovu detaljnih i strpljivih dogovora sa predstavnicima Vlade i Uprave policije, o vremenu i načinu njihovog obavljanja.

„I upravo smo, po završetku tih službi, zajedno sa službenicima policije, konstatovali da se sveštenstvo precizno pridržavalo svih ranije donetih zdravstvenih propisa“, navode iz Mitropoliije.

Dodaju da je velikom broju vernika savetovano da ovih dana ne dolazi u hramove, nego da sveštenike čekaju u svojim kućama.

U Crnoj Gori je registrovano 22 obolelih od korona virusa a sinoć je jedna osoba preminula. To je prva žrtva korona virusa u Crnoj Gori. On je imao 65 godina i hroničnu bolest pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.