Mogerini istakla posvećenost evropskoj perspektivi BiH 1Foto: Beta/European Union/Christos Dogas/MO

Ona je naglasila da će njihovo ujedinjeno delovanje biti na dobrobit BiH i njenih građana, saopšteno je iz kancelarije Mogerini.

Kako se navodi u saopštenju, uloga Predsedništva u „smanjenju političkih tenzija i promovisanju pomirenja biće presudna“.

„Federika Mogerini istakla je posvećenost evropskoj perspektivi zemlje i naglasila da želi da vidi nepovratni napredak BiH i regiona Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine“, navodi se u saopštenju.

Mogerini se sastala danas u Briselu sa članovima Predsedništva BiH,  Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, u njihovoj prvoj zajedničkoj inostranoj poseti od inauguracije Predsedništva u novembru prošle godine, navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica i članovi Predsedništva složili su se da je značajno da se bez odlaganja formiraju Savet ministara i vlade entiteta, tako da mogu da se suoče s brojnim izazovima koji su pred njima.

„Među tim izazovima su vladavina prava, uključujući izbornu reformu, primena odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa kao i nastavak socijalno ekonomskih reformi“, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da BiH treba brzo da podnese sve odgovore na Upitnik za Evropsku komisiju da bi ona mogla da da finalizuje svoje mišljenje o zahtevu za članstvo u EU.