Moskva spremna da preda tela 152 ukrajinska borca pronađena u Azovstalu 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruska vojska pronašla je tela 152 ukrajinska borca u čeličani Azovstal u Mariupolju i spremna je da ih preda Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Tokom operacija potrage u čeličani gde se tokom nekoliko nedelja sklonilo više od 2.000 ukrajinskih boraca, posebno Azovski puk, pre nego što su se predali ruskim snagama sredinom maja, ruske snage su pronašle vozilo hladnjaču, navelo je minsitarstvo.

Kako se navodi u vozilu gde rashladni sistem nije radio bila su ostavljena 152 tela boraca i vojnika ukrajinskih snaga, a „četiri mine“ takođe su otkrivene ispod tela.

„Ruska strana namerava da preda tela otkrivena u čeličani ukrajinskim predstavnicima“, navelo je ministarstvo dodajući da Moskva nije dobila nikakav zahtev od Kijeva da preuzme ta tela.

Poslednji ukrajinski branioci Mariupolja, koji su našli uporište u velikom kompleksu čeličane Azovstal, predali su se ruskim snagama između 16. i 20. maja, posle tri meseca intenzivnih borbi.

Rusi trenutno drže gotovo 2.500 ukrajinskih boraca, i planiraju da im sude kao ratnim zločincima, navodi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.