"Mračne rabote" ruske komesarke za prava deteta: Ko je Marija Lvova-Belova za koju je Haški sud izdao nalog za hapšenje? 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ako neko pročita objave Marije Lvove-Belove na društvenim mrežama, mogao bi da pomisli da Rusija nesebično spasava ukrajinsku decu od zla i predaje ih na brigu ruskim porodicama koje sa njima očajnički žele da podele svoju ljubav.

Ali, piše Si-En-En, stvarnost je drugačija jer, sudeći po tvrdnjama vlada Sjedinjenih Država i evropskih zemalja – kao i prema najnovijem izveštaju istražitelja sa Jejla, koji je podržao Stejt department – ona se nalazi u središtu šeme ruske vlade da prisilno deportuje hiljade ukrajinske dece u Rusiju, gde često završavaju u mreži od više desetina kampova u kojima maloletnici prolaze kroz političku reedukaciju.

„Marija Lvova-Belova je jedna od figura u Rusiji koje snose najveću odgovornost za deportaciju i usvajanje ukrajinske dece, kao i za korišćenje kampova za njihovu ‘integraciju’ u rusko društvo i kulturu“, navodi se u izveštaju Jejlovih istraživača.

Kako navodi Njuzvik, njen rad je mnogo „mračniji“ nego što izgleda da društvenim mrežama.

Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, Međunarodni krivični sud u Hagu (MKS) je izdao i nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog protivzakonite deportacije dece iz Ukrajine.

U saopštenju Haškog suda navodi se da postoje „razumni razlozi“ da se veruje da Lvova-Belova „snosi individualnu krivičnu odgovornost“ za „ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju“.

Lvova-Belova ocenila je da je nalog MKS za njeno hapšenje “deo konteksta situacije u Ukrajini“ i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

„Sjajno je što je međunarodna zajednica ceni ovaj rad na pomoći deci naše zemlje: da ih ne ostavljamo u ratnim zonama, da ih izvodimo, da im stvaramo dobre uslove, da ih okružujemo ljubavlju i brižni ljudima“, izjavila je ona.

Kako navodi Njuzvik, Lvova-Belova, koju ruski mediji u izveštajima često nazivaju Majka Rusija, je nekoliko dana posle početka invazije na Ukrajinu otvorila nalog na Telegramu, gde često objavljuje fotografije i informacije o tome da pomaže da ukrajinska deca budu povezana sa novim roditeljima u Rusiji u nadi da će ih oni usvojiti.

Prošlog proleća, Lvova-Belova je usvojila jednog ukrajinskog tinejdžera i dovela ga u svoju porodicu.

Ovo dete je došlo iz Mariupolja, koji je dugo bio na meti ruskih napada.

Ona je to često isticala kao primer uspešne tranzicije koju ukrajinska deca prolaze pošto, kako ona tvrdi, posle nekoliko meseci počnu da „vole Rusiju“.

„Kada ih (ukrajinsku decu) dovedemo na teritoriju moskovskog regiona da se tu malo oprave, oni najpre negativno pričaju o Putinu, govore razne bezobrazne stvari, pevaju himnu Ukrajine, viču ‘Slava Ukrajini’ i slično. Zaista, postoji takva vrsta negativnosti, ali samo u početku, ali ona se onda pretvori u ljubav prema Rusiji“, izjavila je Lvova-Belova, navodi se u jednom izveštaju Bi-Bi-Sija.

Pored fotografija na kojima stoji rame uz rame sa ruskim moćnicima – od Putina, preko ministra spoljnih poslova Sergeja lavrova, do čečenskog lidera Ramzana Kadirova – ona na društvene mreže postavlja fotografije i video snimke „divnog života“ koji se navodno nudi ukrajinskoj deci u Rusiji.

vladimir putin i marija lvova-belova
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Kako piše Si-En-En, Lvova-Belova redovno posećuje delove Ukrajine koje je Rusija okupirala, ruska vlada se hvali time da je ona lično pratila mnogu decu prilikom premeštanja iz Ukrajine u Rusiju, a Putin joj je dao ovlašćenje da koristi nedefinisane „dodatne mere“ za identifikaciju dece koja nemaju roditeljsku brigu u četiri ukrajinska regiona za koje ruska vlada tvrdi da ih je anektirala.

Lvova-Belova je rođena 25. oktobra 1984. u gradu Penza na zapadu Rusije, gde je i odrasla.

Diplomirala je na Visokoj školi za kulturu i umetnost A. A. Arhangelskog 2002. godine kao dirigent.

Od 2000. do 2005. radila je kao profesor gitare u muzičkim školama u Penzi.

Lvova-Belova je suosnivač i rukovodilac regionalne javne organizacije Penza za unapređenje socijalne adaptacije „Blagovest“.

Od 2011-2014. i 2017-2019. je bila član Građanskog veća Penzanske oblasti; takođe od 2017. do 2019. godine bila je član Građanske komore Ruske Federacije.

Godine 2019. izabrana je za kopredsedavajućeg regionalnog štaba Sveruskog narodnog fronta.

Iste godine se pridružila partiji Jedinstvena Rusija, a člansku kartu joj je 23. novembra dao tadašnji premijer Dmitrij Medvedev.

Potom je izabrana u Prezidijum Generalnog saveta Jedinstvene Rusije i postala je kopredsedavajući radne grupe za podršku civilnom društvu.

U septembru 2020. ponovo izabrani guverner Penzanske oblasti Ivan Belozercev imenovao je Lvovu-Belovu za člana Saveta Federacije Rusije iz izvršne vlasti Penzanske oblasti.

Putin ju je 27. oktobra 2021. imenovao za saveznog komesara za prava deteta, mesec dana nakon što je prethodna komesarka Ana Kuznjecova postala poslanik.

Kako navodi Njuzvik, Lvova-Belova je majka najmanje desetoro dece – od kojih su neka biološka a neka usvojena – i živi sa suprugom koji je pravoslavni sveštenik.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo su prošle godine sankcionisali Lvovu-Belovu zbog njene navodne uloge u šemi za premeštaj dece, a Japan je to učinio u januaru ove godine.

„Napori Lvove-Belove konkretno uključuju prisilno usvajanje ukrajinske dece u ruske porodice, takozvanu ‘patriotsku edukaciju’ ukrajinske dece, izmene zakona kojima se ubrzava obezbeđivanje državljanstva Ruske Federacije za ukrajinsku decu i namerno uklanjanje ukrajinske dece koje sprovode ruske snage“, saopštila je američka vlada u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.