Foto: Pixabay / Engin_Akyurt

Gvozdena zavesa koja je nekad delila Evropu možda već dugo nije tu, al je i danas kontinent podeljen u stavovima prema religiji, manjinama i društvenim pitanjima kao što homoseksualni brakovi i pobačaj.

Istraživački centar Pew u velikoj studiji je pronašao da bi, u poređenju sa stanovnicima zapadne Evrope, manje stanovnika centralne i istočne Evrope prihvatilo muslimana ili Jevreja u svojoj porodici ili komšiluku, manji broj bi podržao pravo na homoseksualne brakove ili proširilo definiciju nacionalnog identiteta kako bi bili uključeni i ljudi rođeni van njihove države.

Da li biste muslimana prihvatili kao člana svoje porodice?

U istraživanju su se posebno istakle razlike u stavovima prema muslimanima. Gotovo u svim istočno i centralnoevropskim državama više od polovine ispitanih ne bi prihvatilo muslimana u svoju porodicu.

S druge strane, u gotovo svim državama zapadne Evrope, više od polovine ispitanih kaže kako bi učinili isto.

Najisključiviji su Jermeni, gde je samo sedam odsto ispitanih reklo kako bi prihvatilo muslimana u porodici. Iza njih su Česi (12 posto), te Belorusi i Litvanci (16 posto).

Najspremniji prihvatiti muslimana u porodici su ispitanici iz Holandije (88 posto), Norveške (82 posto) i Danske (81 posto).

Hrvatska, Srbija i BiH su takođe obuhvaćene istraživanjem. U Hrvatskoj je 57 posto ispitanih reklo da bi bilo spremno prihvatiti muslimana kao člana svoje porodice, u Srbiji 43 posto, a u Bosni i Hercegovini 42 posto.

Stavovi prema Jevrejima

Slična je podela prisutna i kod stavova prema Jevrejima iako postoci nisu tako ekstremni. Stanovnici istočne i centralne Evrope u znanto manjoj meri su spremni prihvatiti Jevreja kao člana porodice. Najisključiviji su Gruzijici, gde bi samo 27 odsto ispitanih prihvatilo Jevreja kao člana porodice. Armenci su na drugom mestu (28 posto), zatim Grci (35 posto).

U Nemačkoj, 69 odsto ispitanih je reklo kako bi prihvatilo Jevreja kao člana porodice, u Austriji 65 odsto.

U stavovima prema Jevrejma u zemljama regije ističe se Bosna i Hercegovina, gde je samo 37 odsto ispitanih reklo kako bi prihvatilo Jevreja kao člana svoje porodice. U Srbiji taj postotak je 61 odsto, u Hrvatskoj 67 odsto.

Podela na evropskom kontinentu prisutna je i po pitanju prihvatanja muslimana i Jevreja u svom susedstvu. Tako na primer, 83 odsto Finaca kaže kako bi bilo spremno prihvatiti muslimane kao komšije, dok je taj postotak u Ukrajini 55 posto. Iako podela između dve strane nije izražena kao kod prvog pitanja, veća je verovatnoća prihvatanja Jevreja kao komšije kod stanovnika zapadne Evrope, nego onih iz centralne ili istočne Evrope.

Povezani tekstovi