Muslimanka koja je odbila rukovanje dobila sudski spor u Švedskoj 1Foto; Pixabay/ Stevebidmead

Sud je odlučio da je poslodavac diskriminisao muslimanku kada je s njom prekinuo intervju za posao jer se odbila rukovati.

Prevodilačka agencija diskriminisala je muslimanku kada je s njom prekinula intervju za posao jer je odbila da se rukuje s muškarcem, presudio je radni sud u Švedskoj i naredio da se oštećenoj isplati oko 4.000  evra odštete.

Farah Alhajeh (24) bila je kandidatkinja za posao prevodioca i odbila je, iz verskih razloga, rukovati se s muškarcem koji ju je intervjuisao.

Umesto toga, pozdravila ga je stavivši ruku na srce.

Švedski radni sud presudio je da je agencija diskriminisala kandidatkinju i mora joj isplatiti 40.000 kruna odštete  (3.824 evra).

‘Da država očuva verske slobode’

S izuzetkom članova porodice, neki muslimani izbegavaju fizički dodir s osobama suprotnog pola.

S druge strane, rukovanje je tradicija u nekim evropskim zemljama, a osim toga, telo za borbu protiv diskriminacije može braniti kompanijama i javnim ustanovama da postupaju različito prema osobama na osnovu njihova pola.

Kancelarija ombudsmana u Švedskoj, koju je zastupao Alhajeh, rekao je da je pri izricanju presude uzeo u obzir „interese poslodavca, pravo pojedinca na fizički integritet, kao i važnost da država očuva verske slobode“.

Agencija za prevođenje iz Upsale navodi da se od njihovog osoblja traži da postupaju jednako prema muškarcima i ženama.

Sud je zaključio da je pravo odbijanja rukovanja na osnovi verskih uverenja zaštićeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a politika kompanije da zahteva specifičan pozdrav šteti muslimanima.

Nadalje, sud je odbacio tvrdnje agencije da bi takav pristup sprečio potencijalnoj kandidatkinji da efikasno radi kao prevodilac.

Ipak su sudije bile podeljene, pa je njih troje presudilo u korist Alhajeh, a dvoje je bilo protiv.

‘Važno je nikada se ne predati’

Alhajeh je kazala kako veruje da je „važno nikad se ne predati“ ako veruješ da si u pravu.

„Verujem u Boga, a to je vrlo retko u Švedskoj… i trebala bih imati pravo na to sve dok ne škodim nikome“, rekla je.

Godine 2016. odbijanje dvojice muslimanskih učenika u Švajcarskoj da se rukuju s učiteljicom izazvalo je prekid procesa davanja državljanstva njihovim porodicama.

U aprilu je Alžirki odbijeno francusko državljanstvo jer se odbila rukovati sa službenom osobom na svečanosti uručenja potvrde o državljanstvu.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.