Na dan obeležavanja “velike gladi” Kijev pokreće program “Žito iz Ukrajine” za glađu opustošene zemlje Afrike 1Foto: EPA-EFE/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Do 60 ukrajinskih brodova sa žitaricama biće poslato do sredine naredne godine u neke od najsiromašnijih zemalja na svetu u Africi, naveo je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u izjavi za Gardijan.

U ovom potezu koji predstavlja izazov za narativ Rusije da je odgovor zapada na njenu “vojnu operaciju” u Ukrajini dodatno pogoršao već postojeće nestašice hrane u Africi, Zelenski kaže da brodovi koji kreću iz ukrajinske luke Odesa mogu da stignu do najvažnijih humanitarnih punktova kao što su oni u Sudanu, Jemenu i Somaliji, ali ističe da je to moguće samo uz pomoć međunarodnih subvencija.

Program “Žito iz Ukrajine” organizuje niz vladinih entiteta, nevladinih oragnizacija i privatnih korporacija.

Jedan brod, koji je finansirala Nemačka, već je krenuo za Etiopiju, a naredna tri bi trebalo da idu u Sudan, Somaliju i Jemen.

Zelenski kaže da je pokrenuo ovaj program na današnji dan kada se obeležava godišnjica “velike gladi”, odnosno “Holodomora”, tokom koje su milioni Ukrajinaca izgladneli do smrti 1932-33. godine, za šta je odgovoran tadašnji sovjetski režim.

“Čak i dok se naša zemlja bori sa nestašicama hrane, devastiranim poljoprivrednim zemljištem i nestancima struje širom zemlje, nikada nećemo zaboraviti našu ulogu odgovornog građanina sveta – naročito zato što smo kao nacija i sami iskusili glad”, naveo je Zelenski u izjavi za Gardijan.

“Africi je očajnički potrebna hrana a Ukrajina je spremna da pruži podršku ranjivim ljudima u trenucima nevolje”, dodao je on.

Andrij Jermak, šef kabineta predsednika, kaže da pokretanje ovog programa predstavlja ključni istorijski trenutak ne samo za Ukrajinu već i za sve zemlje koje su suočene sa ozbiljnim nestašicama hrane zbog tekućeg konflikta.

Jermak je pozvao međunarodnu zajednicu, uključujući i privatne fondacije, da pomognu finansiranje troškova isporuke hrane za glađu opustošene zemlje.

Suština programa “Žito iz Ukrajine” je da zemlje koje učestvuju u projektu kupuju poljoprivredne proizvode od ukrajinskih proizvođača – pri čemu prioritet imaju mala i srednja preduzeća – i prevoze ga do zemalja koje se nalaze na ivici gladi.

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) je već pristala da obezbedi do 20 miliona dolara kroz Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je takođe najavio dodatnu finansijsku pomoć tokom svoje posete Ukrajini u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.