Erdogan pozvao EU da odigra svoju ulogu u produženju sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da odigra svoju ulogu u produženju sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Kako prenosi agencija Anadolija, Erdogan je poziv EU uputio na sastanku iza zatvorenih vrata s francuskim kolegom Emanuelom Makronom na marginama samita G20 u Indoneziji, gde su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnom razvoju.

Erdogan je rekao da je žitni koridor ponovo počeo da funkcioniše nakon intenzivnih napora Turske, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsednika.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je prekinut nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Strane pregovaraju o mogućem proširenju sporazuma koji ističe 19. novembra da obuhvati i ruske žitarice i djubrivo.

Turski predsednik je takođe rekao Makronu da Grčku treba ohrabriti na „iskren i smislen dijalog“.

Erdogan je rekao da razvijanje saradnje Ankare i Pariza u sektoru odbrane i energetike, kao i u trgovini u zajedničkom interesu.

Makron je izrazio saučešće Erdoganu zbog terorističkog napada u Istanbulu, u kojem je život izgubilo šest osoba, a 81 je povređena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari