Najmanje 10 žrtava u požarima u Sibiru 1Foto: Pixabay/Military_Material

U požarima koji su izbili širom jugozapadnog Sibira poginulo je najmanje 10 ljudi, a oštećene su stotine zgrada, saopštile su u subotu lokalne vlasti.

Stotine vatrogasaca pokušavaju da obuzdaju požar, koji je retka pojava u tom regionu tokom maja, a podstaknut je nedostatkom kiše i jakim vetrovima, javila je agencija AFP pozivajući se na lokalne zvaničnike.

U Krasnojarskom regionu najmanje pet osoba je izgubilo život u požarima koji su oštetili oko 450 domova, saopštile su lokalne vlasti, proglašavajući vanredno stanje.

U regionu Kemerovo tri osobe nađene su mrtve u izgoreloj kućo, a dve osobe poginule su Omskoj oblasti.

„Gašenje (požara) je komplikovano meteorološkim uslovima – jaki vetrovi raspiruju vatru i sprečavaju da se ugasi“, saopštilo je na Telegramu regionalno ministarstvo za vanredne situacije u Krasnojarsku .

Guverner Aleksander Us rekao je da je oluja brzinom do 40 metara u sekundi srušila drveće i dalekovode u velikim delovima Krasnojarskog regiona, što je izazvalo požare za koje vlasti kažu da se bori 300 vatrogasaca uz podršku 90 vozila.

„Pozvali smo pomoć sa susednih teritorija, ali smo svesni da to u najboljem slučaju neće stići nekoliko sati“, rekao je Us, naglasivši da se otvaraju privremena skloništa za ljude u najteže pogođenim područjima.

„Dao sam nalog da se isključi struja u delu regiona — osim za objekte za preživljavanje, benzinske stanice i vodovodne sisteme“, rekao je on.

Roman Vilfand iz ruskog hidrometeorološkog istraživačkog centra rekao je novinskoj agenciji TASS da su takvi požari bili retki u maju, ali kiše nije bilo dugo, navodi AFP, podsećajući da je Sibir bogat šumama, da je ta regija već nekoliko godina suočena sa neviđenim požarima.

Prošle godine požari su izbacili 16 miliona tona ugljenika u atmosferu, ističe AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.