Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Ova odluka objavljena je u ponoć posle celodnevne sednice rukovodstva stranke. Makedonski mediji su preneli da je portparol DUI-ja Bujar Osmani zatražio od predsednika Makedonije da Zaevu dodeli mandate za formiranje vlade.

„DUI će učestvovati u formiranju nove vlade predvođene od SDSM-a, za šta smo već dali potpise. Tražimo od Ivanova da dodeli mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu“, rekao je Osmani u partijskom sedištu stranke u tetovskom naselju Mala Rečica, a prenosi N1. Prema njegovim rečima, takva je volja većine Albanaca u Makedoniji. Osmani je dodao da DUI ostaje posvećen tačkama Albanske deklaracije, koja je, kako je istakao, potpisana u Skoplju i ne ugrožava integritet Makedonije i ne odstupa od Ustava i Ohridskog mirovnog sporazuma. On ističe da ni albanske partije u Makedoniji, ni ta njihova deklaracija nisu razlog za krizu.

Kriza u Makedoniji se dodatno zaoštrila u sredu kada je predsednik države Đorđe Ivanov odbio da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, iako je formirao parlamentarnu većinu sa albanskim strankama. Ivanov je tada obrazložio da mu „savest i Ustav ne dopuštaju da da mandat osobi ni partiji čija je platforma rušenje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Makedonije“, aludirajući na Deklaraciju albanskih stranaka koje su postavil kao uslov za formiranje vlade.