Prag Foto: Wikipedia

Najveću korist i prednost članstva u EU, Česi vide u tome što mogu da putuju slobodno bez viza i graničnih kontrola i, zahvaljujući članstvu, mogu jednostavnije da nadju posao u inostranstvu, pokazala je nova anketa agencije Medijan.

U prigodnoj anketi agencije Medijan za češki javni radio servis pokazalo se da najviše evroskeptika ima među biračima levice i Česima koji ne izlaze na izbore.

„Suprotno ocenjuju birači opozicione desnice. Medju njihovim biračima 84 odsto smatra da je ulazak u EU ostavio na Češku pozitivni uticaj. Pozitivno ocenjuje članstvo u EU i 70 odsto birača vladajuće stranke ANO“, kazala je Češkom radiju sociološkinja Medijana Blanka Vančurova.

Na tome što su gradjani EU, Česi najviše cene to što mogu da putuju bez graničnih kontrola i viza, 82 odsto, jednostavno bez barijera da nađu posao u inostranstvu, 80 odsto, preko 75 odsto pozdravlja to što mogu da kupuju robu bez carina, dotacije iz evropskih fondova važna su prednost za 70 odsto anketiranih, a 66 odsto pozdravilo je ukidanje rominga u EU.

„To znači da više nego dve trećine anketiranih, dakle i oni koji ne smatraju da je članstvo u EU za Češku pozitivno, ipak vide i ocenjuju pojedine oblasti pozitivno“, kazala je Vančurova.

Povezani tekstovi