Nakon smirivanja situacije ponovo otvoren aerodrom u Novoj Kaledoniji 1foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Glavni aerodrom na francuskoj prekomorskoj teritoriji Nova Kaledonija biće ponovo otvoren za saobraćaj, nakon što je bio zatvoren mesec dana zbog velikih sukoba između policije i militantnih boraca za nezavisnost.

Aerodrom La Tontouta koji letovima povezuje glavni grad Nove Kaledonije, Numeu, sa Sidnejem, Tokijem, Singapurom i drugim mestima, biće ponovo otvoren u ponedeljak, saopštio je visoki komesar te teritorije u današnjem saopštenju.

Takođe je doneta odluka da se skrati policijski čas za oko dva sata, zbog „poboljšanja situacije i kako bi se olakšao postepeni povratak normalnom životu“, navodi se u saopštenju visokog komesara.

Nasilje koje je buknulo 13. maja zbog kontroverznih reformi biračkog prava, dovelo je do devetoro mrtvih uključujući i dva žandarma, kao i velike materijalne štete. Pošto je u Francuskoj počela kampanja za vanredne parlamentarne izbore, francuski predsednik Emanuel Makron suspendovao je reforme koje bi promenile pravo glasa u Novoj Kaledoniji.

Turisti zarobljeni zbog zatvaranja aerodroma evakuisani su vojnim avionima.

Pobuna je podstakla zvanični Pariz 15. maja da uvede vanredno stanje na tom arhipelagu i pošalje pojačanja policiji koja je bila nadvladana u oružanim sukobima, uz brojne pljačke i paljevine.

Obe strane oštre podele u Novoj Kaledoniji – Autohtoni Kanaci koji žele nezavisnost i oni lojalni Francuskoj – podigli su barikade, bilo da se pobune protiv vlasti ili da zaštite domove i imovinu. Demonstranti koji se zalažu za nezavisnost podigli su barikade od ugljenisanih vozila i drugog otpada, pretvarajući delove Numee u zabranjene zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari