Napadi u Šri Lanki: Nadahnuće stiglo od Islamske države 1Foto: Fonet/ AP

Na osnovu koordinacije u napadu i broju ciljeva koji su izabrani, ovaj napad takođe je sličan napadu u Bombaju 2008. kada je ubijeno 166 osoba. Tada je izvedeno 12 koordiniranih napada na različitim mestima u gradu, a iza napada stajala je pakistanska grupa Laškar al Taiba. Tada su napade izveli ljudi naoružani automatskim oružjem, a sada su u pitanju bombaši samoubice.

Šri Lanka je zemlja koja je najčešća meta terorističkih napada u istočnoj Aziji. Dugi građanski rat vođen od 1983. do 2009. ostavio je plodno tle za terorističke akcije. Rat je okončan vojnim porazom Tamilskih tigrova koji su se borili za nezavisnu tamilsku državu od severnih i istočnih pokrajina na ostrvu. Nesporazumi i konflikti između lokalnih većinski sinhali budista i Tamila počeli su u vreme kolonijalne vladavine.

Kada su Britanci vladali Šri Lankom, većina Sinhala smatrala je tamilsku manjinu kolaboracionistima britanskih zavojevača koji su imali povlašćeni položaj. Ali, od kada je Šri Lanka postala nezavisna 1948. sinhalska većina dominira u zemlji.

Od tada okončanja građanskog rata pa do sada, Šri Lanka je uživala 10 godina u miru, bez terorističkih napada i tako je stekla reputaciju popularne turističke destinacije.

Taktika koju su koristili Tamilski tigrovi bila je slična ovoj koja je upotrebljena u uskršnjim napadima: napadi na civilne ciljeve, korišćenje bombaša samoubica i upotreba dece u takvim napadima. Unutrašnji konflikti ojačani su trendovima u svetu i pojavom Al Kaide i Islamske države.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da sekularni i nacionalistički Tamilski tigrovi nemaju operativnih veza sa Al Kaidom ili drugim radikalnim islamskim terorističkim grupama. Ono što ih u ovom slučaju povezuje, jeste upotreba „bombaškog prsluka“ za samoubilačke napade, koji su inovacija Tamilskih tigrova.

Tamili su prva grupa u svetu koja je prihvatila kao uobičajeni metod borbe korišćenje bombaša samoubica. Ove prsluke, međutim, kopirali su kasnije Al Kaida, Hezbola i palestinske grupe poput Hamasa ili Al Aksa brigade.

Od 22 miliona stanovnika, hrišćani čine samo osam odsto stanovništva, a muslimani još 12 odsto. Vlasti Šri Lanke obelodanile su 2016. da su se 32 stanovnika ostrva pridružila Islamskoj državi. Mnogi od njih, navedeno je, potiču iz obrazovanih porodica.

Lokalne muslimanske organizacije osudile su ovo vladino saopštenje kao pokušaj „kaljanja ugleda“ muslimana Šri Lanke. Uprkos tome, potvrđena je povezanost Islamske države u Šri Lanki i Indiji, a nakon vojnog poraza Islamske države u Iraku i Siriji, izgleda s pravom, ispoljena je zabrinutost zbog povratnika koji su se borili u Islamskoj državi.

Pošto ni jedna organizacija do sada nije preuzela odgovornost za napad, postoje samo spekulacije ko stoji iza njih. Vlasti Šri Lanke su oprezne u davanju informacija i za sada je samo procurio policijski dokument u kome se, 10 dana pre Uskrsa, upozorava na mogućnost terorističkih napada u vreme Uskrsa i navodi da je informacija dobijena od inostranih obaveštajnih službi.

Navedeno je da organizacija NTJ (National Thowheeth Jama’ath) planira izvođenje samoubilačkih napada na crkve kao i na indijsko predstavništvo u Kolombu, te da se mogu očekivati samoubilački napadi, oružani napadi ili napadi kamionom-bombom. To je radikalna islamska grupa povezana sa uništavanjem budističkih spomenika 2018.

Nejasno je zašto policija nije reagovala na odgovarajući način posle ovog upozorenja. Premijer Ranil Vikremesinge priznao je da je upozorenje stiglo, ali je negirao da je znao za njega. „Moramo da utvrdimo zašto nisu preduzete odgovarajuće preventivne mere. Ni ja, ni drugi ministri nismo bili obavešteni“.

Bez obzira koja je grupa tačno izvela napad, očigledno je da je bila inspirisana taktikom koju koristi Islamska država. To je samoubilački napad kome su civili direktna meta, izabran tako da ostvari maksimalan teror sa maksimalnim efektom. U pitanju nije samo broj žrtava, nego još više psihološki efekat.

Dok je nedavni napad na Novom Zelandu bio šok za potpuno mirnu i miroljubivu zajednicu, napad u Šri Lanki potresa zemlju koja kratko vreme uživa plodove krhkog mira.