Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Savet se slaže da otvori put ka pregovorima o pridruživanju u junu 2019“, piše u završnom dokumentu.

Sastanak u Luksemburgu na kome su ministri Evropske unije razmatrali otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, protekao je u napetoj atmosferi usled protivljenja Francuske i Holandije.

Sastanak na kome su ministri Evropske unije razmtrali otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom protekao je u napetoj atmosferi, a dobro obavešteni izvori potvrdili su za Radio slobodna Evropa da Francuska i Holandija i dalje ne popuštaju u svom protivljenju predlogu Evropske komisije o otvaranju pregovora sa te dve zemlje.

Nemački državni ministar za Evropu Mikael Rot je prilikom izlaska sa sastanka novinarima rekao „da je razočaran“.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas potvrdio je prethodno na marginama ključnog sastanka u Luksemburgu, da je Evropska unija i dalje podeljena kada je u pitanju otvaranje pristupnih pregovora Makedonije i Albanije sa Unijom.

EU, rekao je grčki šef diplomatije, podeljena je na 25 članica koje podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na leto 2019. godine i tri članice (Francuska, Holandija i Danska) koje se tome protive jer smatraju da „treba preokrenuti proces“.

„Preokret u evropskim procesima značio bi i preokret za stabilnost i bezbednost celog regiona“, upozorio je Kocijas na marginama ministarskog sastanka u Luksemburgu, gde se vodila oštra debata oko preporuke Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

„Znam da postoje neke zemlje koje se plaše populizma. Ne možete se boriti protiv populizma i pobediti populizam tako što ćete činiti korake unazad“, poručio je Kocijas.

Ministri zemalja članica Evropske unije bi trebalo da usvoje zaključke o Zapadnom Balkanu, uključujući i formalan odgovor EU na preporuku Evropske komisije da se otvore pristupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom, a nakon toga, zaključke bi trebalo da odobre šefovi država i vlada EU na samitu 28. i 29. juna u Briselu, podseća RSE.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, čiji kabinet je u aprilu izdao devetu po redu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, je u ponedeljak uveče upozorio na nesagledive posledice po celi region ako EU ne odobri otvaranje pregovora sa Makedonijom.