Foto: EPA/NASA/JPL-CALTECH

Naučnici smatraju da ni najnaprednija tehnologija neće moći da uništi toliku svemirsku stenu.

Posledice bi bile strašne, upozoravaju stručnjaci, a postoji i strah da bi asteroid mogao u potpunosti da uništi život na Zemlji.

Srna prenosi da se razmatra mogućnost korišćenja posebno projektovanog svemirskog broda koji bi nuklearnim oružjem uništavao potencijalno opasne kosmičke objekte.

U najnovijem radu, NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost predstavile su plan za svemirski brod mase 8,8 tona koji bi udario direktno u manji ili razneo veći asteroid pomoću nuklearnog uređaja.

Ovaj plan je sačinjen na osnovu potencijalnog udara 500 metara širokog i 60 miliona tona teškog asteroida „Benu“, koji je trenutno odredište Nasine misije za prikupljanje uzoraka.

Iako nema rizika da bi „Benu“ mogao u neko dogledno vreme da udar u Zemlju, postoji verovatnoća od jedan prema 2.700 da bi to mogao da učini 21. septembra 2135. godine.

Slanje više svemirskih brodova pred asteroid moglo bi da ga dovoljno uspori ili mu promeni pravac kako bi se izbegao udar u Zemlju, navodi Srna.

Ako uslovi ne budu pogodni za korišćenje presretača, preostaje samo nuklearno oružje kao poslednja opcija, navode naučni portali.