Nastavak Trampovog "kulta" 1Foto: EPA-EFE/ BILL O LEARY/ POOL

Ted Kruz, senator iz Teksasa, Ron Džonson iz Viskonsina i još devet republikanskih senatora najavili su da će ove nedelje u Kongresu osporiti izbornu pobedu Džozefa Bajdena u simboličnom potezu koji teško može omesti demokratskog predsednika da preuzme dužnost.

Kako kažu, osporiće rezultate u onim državama u kojima je Donald Tramp osporavao svoj poraz od Bajdena dok se „ne završi hitna desetodnevna revizija“.

Planovi ovih republikanaca su, prema ocenama, pokazatelj da će „kult Trampa“ živeti i u Bajdenovoj eri.

Iako su namere, koje je pozdravio i potpredsednik Majk Pens, uglavnom simbolične, ipak, kako se navodi, pridodaju osećaju produbljivanja krize koja pogađa američku demokratiju.

Nešto pre ove inicijative senator Džoš Holi je nagovestio da će se 6. januara usprotiviti u Kongresu potvrdi rezultata elektorskog izbornog koledža.

U svojoj izjavi senatori predvođeni Kruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnivanje izbornog povereništva koje će istražiti moguće „izborne prevare“.

U roku od deset dana povereništvo treba da sprovede reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsedničkih kandidata bila izjednačena.

U izjavi se ne navodi o kojim je državama reč.

Ako se ta revizija ne sprovede, ističu, „6. januara odbacićemo elektore spornih država“, navode potpisnici.

U subotu veče Tramp je na Tviteru pozvao svoje pristalice da „budu deo istorije“ i da se pridruže protestnom maršu u Vašingtonu u sredu protiv izbornih rezultata.

Mark Šort, šef kabineta potpredsednika Majka Pensa, pozdravio je napore da se ulože „prigovori pred Kongresom i narodom 6. januara“.

Senator iz Jute Mit Romni opisao je, međutim, kao „glupost“ ideju da će kongresna revizija vratiti poverenje u izbore rekavši da je američki narod više verovao saveznim sudijama nego Kongresu.

Majkl Gvin, portparol Bajdena, kazao je da „trik neće promeniti činjenicu da će izabrani predsednik Bajden položiti zakletvu 20. januara, a ove neutemeljene tvrdnje već su ispitali i odbacili Trampov vlastiti pravobranilac, desetine sudova i izborni zvaničnici obe stranke“.

Prema američkom izbornom sistemu, elektorski koledž potvrđuje rezultate izbora sa birališta pa je 14. decembra koledž potvrdio da je Bajden dobio 306 elektorskih glasova, a Tramp 232.

Oba doma Kongresa – Predstavnički dom i Senat – moraju da potvrde rezultate na konstitutivnoj sednici u sredu, što je uglavnom ceremonijalni postupak.

Republikanac Tramp odbija da prizna da je Bajden pobedio na izborima 3. novembra, a pobedu je pokušao da ospori brojnim tužbama o izbornim nepravilnostima i prevarama, ali su sve tužbe odbačene.

U Predstavničkom domu, gde demokrate imaju većinu, više od stotinu republikanskih predstavnika glasaće protiv potvrde izbornih rezultata, navodi Si-En-En.

Međutim, ni u jednom domu „pobunjeni“ republikanci nemaju dovoljno glasova da uspeju u svojoj misiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.