NATO: Moskva odbija da uništi nove rakete raspoređene u Evropi 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Moskva odbija da uništi nove rakete raspoređene u Evropi uz kršenje sporazuma iz 1987. godine, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle sastanka Saveta NATO-Rusija.

„Nismo videli nikakav nagoveštaj ,da je Rusija spremna da poštuje Sporazum o nuklearnog naoružanju srednjeg dometa (INF) i da uništi te rakete do 2. avgusta“, rekao je on novinarima i ukazao da su „posledice veoma ozbiljne po kontrolu naoružanja“.

„Ako se pokaže da je nemoguće spasti taj sporazum (INF), onda će reakcija NATO-a biti koordinirana i defanzivna“, rekao je Stoltenberg.

„Moraćemo da reagujemo“, upozorio je on.

Ministri odbrane NATO-a su 26. juna odobrili niz vojnih i političkih mera, od kojih je najznačajnije jačanje protivraketne odbrane.

Jens Stoltenberg je priznao da „sadašnja odbrana nije u stanju da obori krstareću raketu ispaljenu iz Rusije“.

Međutim, on je rekao da „Evropa ne namerava da rasporedi nove rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama“.

NATO zahteva od Rusije da svoj novi raketni sistem SSC-8 uništi do 2. avgusta, kada praktično ističe porazum INF. Te rakete mogu da nose nuklearne bojeve glave i „za nekoliko minuta“ pogađaju evropske gradove, rekao je Stoltenberg, a „teško ih je otkriti“, dodao je on.

„Naš cilj je spasti sporazum, a ostale su još četiri nedelje do 2. avgusta“, rekao je on.

„Godine 1987, Rusija je uništila krstareće rakete za samo nekoliko sedmica, samo je tada imala političke volje za to“, podsetio je Stoltenberg.

Bilateralni sporazum koji su Vašington i Moskva sklopili 1987. godine doveli su do eliminacije američkih i ruskih balističkih raketa SS-20 i američkih krstarećih „Peršing“ koje su i jedne i druge bile raspoređene u Evropi.

Savet NATO-Rusija je konsultativno telo osnovano 2002. godine za saradnju dva bloka. Sastanci Saveta se održavaju na nivou ambasadora.

Jens Stoltenberg nije najavio da li će se taj savet još jedno sastati pre 2. avgusta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “NATO: Moskva odbija da uništi nove rakete raspoređene u Evropi”

  1. Da ste se meni toliko priblizili kao ste Rusiji,ne da ne bi unistila te rakete vec bi ih duplirala.Sta cete vi ovde 10000 kilometara od svoje kuce!Neko novo vreme je doslo niko vas vise ne slusa,uvazava i ne boji vas se.Svaku narednu zemlju koju cete imati na trpezi rusenja i pljackanja ce rusi zastiti sa svojim s 400.Proslo je vase vreme!

  2. Izgleda da nešto ozbiljno nije u redu sa percepcijom mladjeg Stoltenberga… Ili ja ne znam da su Rusi rasporedili bilo kakvo oružje u Evropi… ili veselnik pomešao nešto, a mislio na američke koje su rasporedjene u Evropi…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.