Ilustracija: Pixabay / cathy0952

Ovaj put su u ovčiji embrion ubačene ljudske ćelije, sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva za transplantaciju u životinjama.

„Čak i oni organi kod kojih je prisutno najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje“, izjavio je doktor Pablo Ros, vodeći naučnik istraživanja.

„Himere“, kako se naziva ova vrsta organizama, takođe bi mogle da budu korišćene za testiranje lekova jer bi na njih reagovale na isti način na koji reaguju i ljudi.

Ros je rekao za britanski Telegraf da ovi embrioni, koji su se razvijali u tijelu ovce tri nedelje pre nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, uključujući lakšu proizvodnju putem vantelesne oplodnje.

Ros ističe da se, uprkos ovom uspehu, pred naučnicima nalazi dug put.

„Na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku. Potrebno je da odnos bude najmanje 100:1 da bi se ova metoda smatrala uspešnom“, rekao je.

Tu su takođe i brojna etička pitanja.

„Ako ljudske ćelije dospeju u mozak životinje, i njena inteligencija počne da se mijenja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment“, objasnio je.

Ipak, njegov kolega doktor Hro Nakauči kaže da postoje male verovatnoće za takav scenario.

„Udeo ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali. Nije kao da pravimo svinju sa ljudskim licem ili ljudskim mozgom“, rekao je.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu, prenosi Njuzer.