gorilaFoto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Najmanje 18 od 20 gorila u zoološkom vrtu u Atlanti zaraženo je kovidom 19, a epidemija je izbila samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da stignu veterinarske vakcine za ove životinje.

Zaposleni u zoološkom vrtu primetili su u petak prošle nedelje da neke od gorila kašlju, curi im nos i imaju smanjen apetit, zbog čega su njihovi uzorci poslati na testiranje.

Veterinarska laboratorija na Univerzitetu u Džordžiji utvrdila je da su gorile pozitivne na respiratornu bolest izazvanu virusom korona, prenosi Si-Bi-Si.

U laboratoriji je potvrđeno da je najmanje četiri uzorka pozitivno na delta varijantu virusa.

Zvaničnici kažu da se monoklonska antitela koriste u lečenju obolelih gorila kako bi se sprečio rizik od razvoja komplikacija izazvanih virusom.

Naučnici tvrde da ne postoje dokazi da bi gorile mogle da prenesu virus ljudima a, osim toga, posetioci su na prevelikoj udaljenosti od životinja da bi moglo da dođe do zaraze.

U zoološkom vrtu kažu da je nemoguće držati zaražene gorile izolovanim zato što su one blisko povezane i žive u četiri grupe.

Veruje se da je jedan zaposleni u zoološkom vrtu, koji je bio zaražen kovidom 19 ali nije imao simptome, preneo virus na životinje, iako je bio vakcinisan sa dve doze i nosio propisanu zaštitnu opremu kao što su maska i rukavice.

“Prema uputstvima namenjenim zaposlenima koji brinu o životinjama, oni treba da ostanu kod kuće ako imaju bilo kakve simptome slične prehladi”, kaže doktor Sem Rivera, direktor zoološkog vrta zadužen za zdravlje životinja.

“Međutim, dogodilo se da su se kod jednog od naših zaposlenih koji vodi računa o gorilama simptomi pojavili previše kasno i na testovima se pokazalo da je zaražen tek pošto je virus već prešao na gorile”, dodaje Rivera.

Prema njegovim rečima, zoološki vrt će vakcinisati gorile veterinarskom vakcinom koja se čekala još pre nego što je zabeležen prvi slučaj zaraze među životinjama.

Osam gorila je u januaru ove godine lečeno od virusa korona u zoološkom safari parku u San Dijegu. Životinje su dobijale eksperimentalni tretman antitelima i sve su se oporavile.