Foto: EPA EFE ALEXANDER BECHER

„Veliku“ ili „veoma veliku“ opasnost vidi 76 odsto ispitanika. Tek malo manje od četvrtine (23 odsto) stvari sagledava drugačije. Među pristalicama Alternative za Nemačku (AfD) takvu opasnost vidi njih 34 odsto, a većina od 65 odsto ne, prenosi sajt welt.de.

Kada bi u sledeću nedelju bili održani savezni izbori, AfD bi dobila 17 odsto glasova. U odnosu na prethodno istraživanje, to je porast za jedan procentni poen. Najnoviji rezultat AfD-a najbolji je do sada u istraživanjima Politbarometra. Istovetni rezultat AfD je dobila u istraživanju Deutschlandtrend ARD-a. Najbolji rezultat AfD je imao u julu, kada je prema anketama Insa četiri puta zaredom tog meseca dostigao 17,5 odsto.

Stranke Unije – Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i njene bavarske „sestrinske“ Hrišćansko socijalne unije – stagniraju na 31 odsto, kao i Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) na 18 odsto. Zeleni su izgubili jedan procentni poen i imaju 14 odsto, tako isto i Levica (Die Linke) koja je na osam odsto. Liberali (FDP) se drže takođe na osam odsto.

Uz nastavak takvog trenda, pored opstanka vladajuće koalicije jedina opcija za sastavljanje vlade bio bi savez stranaka Unije, Zelenih i FDP-a, odnosno koalicija „Jamajka“ – nazvana tako po stranačkim bojama ove tri grupe – čije je formiranje posle izbora 2017. neslavno propalo. U istraživanju sprovedenom od utorka do četvrtka učestvovalo je 1216 ispitanika.

Posle ubistva nožem jednog Nemca u Kemnicu u prošlu nedelju, i hapšenja dvojice osumnjičenih stranaca došlo je do demonstracija i izgreda „na nasilje spremnih neonacista“, podseća welt.de. Jedan od uhapšenih, Iračanin, je prema mišljenju upravnog suda u Kemnicu mogao da bude vraćen iz Nemačke još u maju 2016. Njegovo preseljenje u Bugarsku, kao prvu zemlju Evropske unije u koju je ušao, bilo je dopušteno. To se, međutim, nije sprovelo jer procedura nije bila završena, a rok za izručenje od šest meseci je bio istekao.

Tokom protesta desničarskog populističkog pokreta „Pro Chemnitz“ u četvrtak uveče, policija je registrovala najmanje osam slučajeva kršenja zakona. Reč je o zakonu o okupljanju i korišćenju simbola neustavnih organizacija, navela je policija. Među učesnicima su takođe prepoznati oni koji su na demonstracijama u ponedeljak – kada je bilo povređeno dvadesetak osoba i korišćen takozvani Hitlerov pozdrav – osumnjičeni za kršenje zakona.

U četvrtak uveče je policija raspolagala sa više od 1200 čuvara reda iz više saveznih zemalja, kao i saveznih policajaca. Prema policijskom saopštenju, oko 900 demonstranata odazvalo se na poziv pokreta „Pro Chemnitz“ i protestovalo u blizini mesta gde su građani razgovarali sa šefom vlade Saksonije Mihaelom Krečmerom (CDU). Tom razgovoru održanom u prostorijama lokalnog stadiona prisustvovalo je oko 500 ljudi, među njima mnogi predstavnici medija iz više od 10 saveznih pokrajina.

Za naredne dane u Kemnicu su planirane nove demonstracije. Savez „Kemnic bez nacista“ najavio je za subotu protestno okupljanje protiv demonstracija Alternative za Nemačku planiranih za isti dan. U nedelju je na okupljanje pozvala evangelistička crkva.