Nemačka kritikuje nedostatak solidarnosti u EU prema migrantima 1Foto: Beta/Darko Bandić (Arhiva)

Sramota je što Evropska unija još nije pronašla rešenje za zbrinjavanje azilanata, pet godina nakon migrantske krize, izjavio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer čija zemlja predsedava EU.

On je to rekao na virtuelnom sastanku evropskih ministara unutrašnjih poslova, dok je grupi od 180 migranata konačno dopušteno iskrcavanje na Siciliju nakon devet dana blokade.

„Za svaki brod je potrebno mukotrpno zalaganje kako bi se postigla raspodela (migranata) među državama članicama. I svaki put, samo mali deo (država članica) je spreman na to“, rekao je Zehofer, dok EU tokom leta očekuje povećanje priliva migranata.

Nemački ministar je kazao da se „dugoročno ne može prepustiti Italiji, Malti, Grčkoj ili Španiji da same rešavaju ovo pitanje“ i izrazio žaljenje što „veoma veliki broj država članica odbija da se uključi“.

„Ova situacija nije dostojna EU“, dodao je Zehofer.

Nemačka, Francuska, Italija i Malta su u septembru prošle godine dogovorile privremeni mehanizam, zasnovan na dobrovoljnosti, o raspodeli migranata spasenih na moru, ali samo nekoliko zemalja poput Portugala, Luksemburga i Irske pridružilo se toj inicijativi.

Zehofer računa na „ubeđivanje“ kako bi se više zemalja članica EU priključilo, ali priznaje da je zadatak „veoma težak“ i ne isključuje pribegavanje pritiscima.

„Neću početi razgovore tokom ovog predsedavanja EU pretnjama… računam na snagu argumenata, ali nisam naivan“, dodao je nemački ministar.

Dok Evropska komisija treba da u septembru predstavi veoma očekivani i više puta odbijeni predlog reforme migratorne i politike azila, Zehofer je izrazio nadu da će „biti moguće postići politički sporazum o najvažnijim tačkama“ ovog „pakta“ do kraja nemačkog predsedavanja EU koje se završava u decembru.

Takva reforma je do sada nailazila na prepreke po pitanju raspodele azilanata pošto neke zemlje odbijaju da im bude nametnuta, posebno Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Nemačka kritikuje nedostatak solidarnosti u EU prema migrantima”

  1. Ko je kriv za krizu? Oni koji vole da menjaju vlast po Svetu?
    Ko odredjuje koliko solidarnosti je dovoljno a koliko ne? Ko im je dao to pravo? Ko im je dao pravo da drugima spočitavaju šta će raditi u svojoj kući?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.