Saradnici: Navaljni nema kontakt sa advokatima 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavili su danas da je njegovo hapšenje po dolasku u Moskvu nezakonito i da mu je policija uskratila kontakt sa advokatima.

„On je nezakonito pritvoren, ne dozvoljavaju mu da vidi advokate“, saopštila je Navaljnova organizacija Fond za borbu protiv korupcije.

Navaljnova portparolka Kira Jarmiš je navela da je dvojici njegovih savetnika dozvoljeno da uđu u zgradu policijske stanice Himki, na periferiji Moskve, gde je pritvoren ruski opozicionar.

„Ali, nije im dozvoljeno da vide Alekseja“, napisala je portparolka na Tviteru.

Jedna od advokata Olga Mihailova izjavila je radiju Eho Moskve da policija „krši zakon sprečavajući branioce“ da vide Navaljnog.

SAD i evropske države osudile su hapšenje Navaljnog i pozvale na njegovo oslobađanje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da komentari zapadnih političara o hapšenju Navaljnog po povratku iz Nemačke imaju za cilj da odvuku pažnju od duboke krize u kojoj se nalaze njihove zemlje.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibir. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni, koji je sinoć uhapšen na aerodromu Šeremetjevo, optužio je ranije predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Nemački šef diplomatije traži da se Navaljni odmah pusti na slobodu

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Rusiju da „odmah oslobodi“ opozicionara Alekseja Navaljnog uhapšenog čim je avionom stigao u Moskvu iz Nemačke.

Navaljni, koji se oporavio posle pretpostavljenog trovanja u avgustu, „doneo je svesno odluku da se vrati u Rusiju koju smatra svojom ličnom i političkom domovinom“ i to što su ga ruske vlasti uhapsile odmah po dolasku je „potpuno neshvatljivo“, rekao je Mas.

Ruska policija privela je sinoć Navaljnog na aeorodromu Šeremetjevo dok se spremao da prođe pasošku kontrolu.

Mas je ukazao da je Rusija vezana sopstvenim ustavom i međunarodnim obavezama o vladavini prava i zaštiti građanskih prava, dodajući da ti principi treba takođe da budu primenjeni s Navaljnim koji treba „odmah da bude oslobođen“.

On je rekao da je „ozbiljan napad trovanjem“ izvršen nad Navaljnim na ruskom tlu i da Nemaćka poziva Moskvu da sprovede detaljnu istragu o tom napadu i da izvede odgovorne pred sud.

Hapšenje Navaljnog osudili su sinoć i zvaničnici EU, kao i odlazeći državni sekretar SAD Majk Pompeo i budući savetnik za nacionalnu bezbednost izabranog predsednika Džoa Bajdena, Džejk Salivan.

Ruski Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je saopštio da je za Navaljnim 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog „višekratnih kršenja pravila“ dok je bio pod uslovnom kaznom i da će biti u zatvoru do naredne odluke suda.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos pretnji zatvorskom kaznom.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo.

Kremlj je odbacio te optužbe.

London duboko zabrinut hapšenjem Navaljnog

Britansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas duboku zabrinutost hapšenjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog po povratku u Rusiju.

„Zastrašujuće je što su ruske vlasti pritvorile Alekseja Navaljnog, žrtvu gnusnog zločina“, dodaje u saopštenju šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab).

Rab je pozvao Rusiju da istraži kako je „upotrebljeno hemijsko oružje na (njenoj) teritoriji“, a ne da „progoni Navaljnog“ i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

Navaljni je uhapšen juče na aerodromu po dolasku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja.

Hapšenje Navaljnog osudili su zvaničnici EU, kao i odlazeći državni sekretar SAD Majk Pompeo i budući savetnik za nacionalnu bezbednost izabranog predsednika Džoa Bajdena, Džejk Salivan.

Ruski Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je saopštio da je za Navaljnim 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog „višekratnih kršenja pravila“ dok je bio na uslovnoj kazni i da će biti u zatvoru do naredne odluke suda.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos pretnji zatvorskom kaznom.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Saradnici: Navaljni nema kontakt sa advokatima”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.