Nemački Špigl: Ukrajina odbila da primi 10 tenkova Leopard uz obrazloženje da su neispravni 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ukrajina je pre nekoliko dana odbila da primi 10 tenkova Leopard 1A5 iz Nemačke, uz obrazloženje da su neispravni i da oni nemaju potrebne tehničare i komponente da ih poprave, objavio je Špigl.

Kako se navodi, Kijev je obavestio specijalni štab Ministarstva obrane Nemačke da je tenkovima Leopard 1, koji su stigli u Poljsku, potrebni popravka, a neki od njih zahtevaju kompletan remont, prenosi Index.

Nemačka je poslala svoje stručnjaka u Poljsku da to provere i utvrđeno je da su tenkovi „već poprilično istrošeni nakon obuke ukrajinskih vojnika i da im je potrebna popravka“.

Iz istog razloga se pokvarilo nekoliko Leoparda 1A5 koji su stigli u Ukrajinu u julu.

Nemačko ministarstvo odbrane za Špigl je saopštilo da ne može komentarisati „konkretan incident“ i dodalo da se tenkovi Leopard popravljaju „zajedno s Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Nemačkoj“.

Tenkovi koji su ostali u Poljskoj su druga tranša planirane opsežne isporuke. Bundesver ih je povukao iz upotrebe pre više od 10 godina, a pošto ih je još dosta u hangarima, naređeno je da se što pre poprave.

Početkom avgusta obavljeno je da će Nemačka isporučiti Ukrajini gotovo 30 dodatnih tenkova Leopard 1, nakon što ih je koncern za naoružanje Rajnmetal kupio od Belgije.

Osim toga, prema pisanju medija, Nemačka se obratila Grčkoj s predlogom da isporuči Ukrajini 100 Leoparda 1A5, koji su sada u službi, u zamenu za nadograđena oklopna vozila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari