nensi pelosiFoto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, prva žena na toj uticajnoj poziciji, rekla je danas da će se povući s funkcije lidera demokrata u donjem domu Kongresa SAD dan nakon što su republikanci obezbedili tesnu većinu posle međuizbora.

Pelosi, 82-godišnji liberal iz Kalifornije koja je na funkciji predsedavajuće bila dva mandata, rekla je da će ostati u Kongresu, te da će predstavljati San Francisko u Predstavničkom domu kao i prethodnih 35 godina.

Zastupnik Njujorka Hakim Džefris će možda pokušati da je zameni na mestu najvišeg demokrate u Predstavničkom domu. Džefris bi bio prvi Afroamerikanac koji bi vodio jednu od glavnih poslaničkih grupa u Kongresu.

Kako je preneo Rojters, demokrate su je pozdravile aplauzom kada je stupila za govornicu u donjem domu Kongresa.

Ona je rekla da je Predstavnički dom „sveto tlo“ i „srce američke demokratije“. Prisetila se svoje prve posete Kapitolu, što je bilo dok je bila dete kada je njen otac polagao zakletvu kao član Predstavničkog doma. Rekla je da Dom predstavlja „dom naroda“ i da je obavljao „posao naroda“.

„Američka demokratija je veličanstvena, ali krhka. Mnogi od nas su bili svedoci te krhkosti iz prve ruke, tragično u ovom domu. I zato demokratija mora zauvek da se brani od sila koje žele da joj naude“, rekla je Pelosi, aludirajući na prošlogodišnji napad na Kapitolu pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„Mi, narod – jedna zemlja, jedna sudbina“, dodala je Pelosi.

Ona je ukazala da je porastao broj žena u Predstavničkom domu od kada mu se ona pridružila. Zahvalila se svojoj porodici i osoblju.

„Novi dan se pomalja na horizontu“, dodala je.

Pelosi je do januara 2021. kada je Kamala Haris imenovana za potpredsednicu SAD bila najviše pozicionirana i najmoćnija izabrana zvaničnica u istoriji SAD.

Demokrate u Predstavničkom domu bi trebalo da biraju svoje lidere 30. novembra.

Republikanci u Donjem domu su inicijalnu podršku pružili Kevinu Mekartiju za funkciju predsedavajućeg. Novi saziv Kongresa polaže zakletvu 3. januara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.